Пътна помощ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
МПС тип Пътна помощ с подвижна платформа

Пътна помощ е услуга за помощ на хора попаднали в бедствия, произшествие или аварии по време на пътуване с автомобил или други пътни превозни средства.

В подобна услуга се включват дейности като: репатриране на повреден автомобил чрез специално обособено МПС с платформа, лебедка, кран, вилица (за превоз на превозно средство с повредена ходова част или липсващи колела или гуми), платформено ремарке, теглене от камион с кука на макара, доставяне на консумативи, авточасти, ремонт на ППС на място, доставка на провизии, издърпване от канавки, снежни преспи и други.

Кратка история[редактиране | редактиране на кода]

В далечното миналото или т.нар. зора на автомобилизма, повечето шофьори са имали знания и възможност да отстраняват сами повредите си, но с напредването на технологията, автомобилите започнали да стават все по сложни и трудни, с което не всеки можел да се справя. Първите данни за стартиране на подобна услуга идват от далечната 1897 г., през която е създадена в Лондон – Великобритания първата организация с такава цел е The Royal Automobile Club в превод – Кралски автомобилен клуб.

Германците създават първия частен клуб през 1902 – Allgemeiner Deutscher Automobil-Club

През 1927 е създадена подобна организация и в Америка – American Automobile Association частна организация, която по-късно прави подразделение и в Канада – Canadian Automobile Association.

По-късно и в Европа се появяват подобни клубове, като в повечето страни не били частни, а държавни подразделения и таксата за тях не се изразява във членски внос, а била под формата на Гражданска отговорност.

Много автомобилни производители сформирали собствени клубове, за своите клиенти. Понякога услугите им били безплатни за период от време или идват в пакет с покупката на нов автомобил.

Автомобилната индустрия в САЩ се развивала с високи темпове и в градовете доста от хората вече притежавали автомобили. С времето и нуждата от подобна услуга също нараснала, като тогава правителствен отдел по Транспорта, създал специални патрули отговарящи за безопасността по магистралите и пътища от главна мрежа – Highway Assistance Patrols или още с наименование Highway Safety Patrols.

Първата българска организация с подобни и други услуги е създадена през 1957 г. на 3 юли, като тогава е била с име „Български автомобилен и туринг клуб“ (БАТК). След това е преименувана на Съюз на българските автомобилисти. По това време в тази дейност, но предимно при бедстващи от природни катаклизми, са се включвали и от Гражданска защита.

Средата на 90-те започват да се създават частни организации предлагащи главно услугата Пътна помощ. МПС та - Пътна Помощ услуга се извършва със специализиран автомобил оборудван с всички необходими инструменти и техника която да може да ви помогне при всякакъв вид авария на пътя. Фирмите извършващи Услугата Пътна Помощ в България се регистрират и се водят на отчет в МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО.

АГЕНЦИЯ "ПЪТНА ИНФРАСТРУКТУРА" всеки може да провери дали дадена фирма е регистрирана на адрес: http://www.api.bg/files/7315/1489/6065/Registar_PATNA_POMOSHT_2.01.18.pdf

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Roadside assistance“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.