Пътна помощ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Пътната помощ – Мобилна автосервизна дейност за оказване на пътна помощ на хора, попаднали в бедствия, пътно произшествие или авария по време на пътуване с автомобил или друго пътно превозно средство.

Специализираното ремонтно превозно средство (мобилна работилница) трябва да има възможност да: репатрира повреден автомобил чрез специално приспособление, лебедка, кран, колесен подемник (за превоз на превозно средство с повредена ходова част или липсващи колела или гуми), платформено ремарке, теглене от камион с кука на макара, доставяне на консумативи, авточасти, ремонт на ППС на място, доставка на провизии, издърпване от канавки, снежни преспи и други. Времето за отзоваване до авариралото ППС е максимум 30мин. а времето за ремонт да е максимално кратко до 20-30мин при спазване Наредба 3 за Временна организация на движението. Целта е възстановяване експлоатационната годност на автомобила който да продължи пътуването си или да се предвижи до най – близкия сервиз. Ако е невъзможно да се ремонтира автомобила се репатрира до най-близкия сервиз или местодомуване. Район на действие на ремонтния автомобил е 100 км от оперативната база според Регламент 561 на (ЕО)

Кратка история[редактиране | редактиране на кода]

В далечното миналото или т.нар. зора на автомобилизма, повечето шофьори са имали знания и възможност да отстраняват сами повредите си, но с напредването на технологията, автомобилите започнали да стават все по сложни и трудни, с което не всеки можел да се справя. Първите данни за стартиране на подобна услуга идват от далечната 1897 г., през която е създадена в Лондон – Великобритания първата организация с такава цел е The Royal Automobile Club в превод – Кралски автомобилен клуб.

Германците създават първия частен клуб през 1902 – Allgemeiner Deutscher Automobil-Club

През 1927 е създадена подобна организация и в Америка – American Automobile Association частна организация, която по-късно прави подразделение и в Канада – Canadian Automobile Association.

По-късно и в Европа се появяват подобни клубове, като в повечето страни не били частни, а държавни подразделения и таксата за тях не се изразява във членски внос, а била под формата на Гражданска отговорност.

Много автомобилни производители сформирали собствени клубове, за своите клиенти. Понякога услугите им били безплатни за период от време или идват в пакет с покупката на нов автомобил.

Автомобилната индустрия в САЩ се развивала с високи темпове и в градовете доста от хората вече притежавали автомобили. С времето и нуждата от подобна услуга също нараснала, като тогава правителствен отдел по Транспорта, създал специални патрули отговарящи за безопасността по магистралите и пътища от главна мрежа – Highway Assistance Patrols или още с наименование Highway Safety Patrols.

Първата българска организация с подобни и други услуги е създадена през 1957 г. на 3 юли, като тогава е била с име „Български автомобилен и туринг клуб“ (БАТК). След това е преименувана на Съюз на българските автомобилисти (СБА). По това време в тази дейност, но предимно при бедстващи от природни катаклизми, са се включвали и от Гражданска защита.

Средата на 90-те започват да се създават частни организации предлагащи главно услугата Пътна помощ. Те работят предимно с колесари, с които се превозват аварирали леки автомобили. Но с течение на времето, вноса на леките автомобили в България се увеличава и търсенето на услугата пътна помощ се увеличава значително много. Частните превозвачи, които са внасяли автомобили от Европа, спират своята дейност, защото нямат лиценз за превоз. Те започват да предлагат своите услуги, като пътна помощ. Частните превозвачи, сами определят цената за превоз на автомобили. В края на 90-те години, започва производството на платформи, които се монтират на различни видове микробуси. Изискванията за новите платформи са: те да преминат през технотест и да бъдат узаконени. В началото на 2000 година, започва регистрацията на частни фирми за пътна помощ в България. Някои фирми за пътна помощ, започват да внасят специализирани камиони от Германия. Тези камиони са напълно оборудвани с хидравлични платформи и хидравлични лебедки. Репатрирането на автомобили със специализиран камион, се осъществява много по лесно от обикновените платформи.[източник? (Поискан преди 40 дни)]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Roadside assistance“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.