Ракс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ракс
Карта
Местоположение в Щирия, Долна Австрия
Надм. височина2007 m
Ракс в Общомедия

Ракс е планинска верига в Северните Варовикови Алпи на границата на австрийските федерални провинции Долна Австрия и Щирия. Най-високият ѝ връх е Хойкупе (2007 m). Ракс и близкият връх Шнееберг са традиционна зона за алпинизъм и планински преходи. Те са разделени от дълбоката долина Хьолентал („Адската долина“).

Кабинков лифт „Ракс-Зайлбан“, който започва от Хиршванг в североизточното подножие на планината, е първият такъв лифт в Австрия (строителството започва през 1925 г.). Той отвежда посетителите до обширното високо плато на Ракс на височина от около 1500 m. Тази област е особено любима на туристите от Долна Австрия и Виена. Стръмните склонове на платото предлагат катерачни турове с различна трудност. Тези планински пътеки и алпийски хижи, предлагащи основно настаняване, са построени и се поддържат от различни австрийски алпийски клубове. Построени са в края на XIX и началото на XX век.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Кабинков лифт „Ракс-Зайлбан“
Изглед към Хабсбургската къща в посока северозапад
Хабсбургската къща (кръстът отбелязва мястото, където бившият наемател умира от хипотермия по време на зимна буря на 8 февруари 1919 г.)
Долината Хьолентал

Източници[редактиране | редактиране на кода]


  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rax в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​