Ранкбрейн

от Уикипедия, свободната енциклопедия

RankBrain (букв. превод „Ранкиращ Интелект“) е самообучаваща се система с изкуствен интелект, чието ползване е одобрено на 26 октомври 2015 от Гугъл.[1] Тя подпомага Гугъл при обработването на резултатите от търсенията и осигурява по-подходящи резултати за потребителите. В скорошно интервю от Гугъл коментират, че RankBrain е третият най-важен фактор в ранкиращия им алгоритъм заедно с линковете и съдържанието.[2][3]

При обработката на непозната дума или фраза, РанкБрейн прави предположение кои думи или фрази могат да имат сходно значение и според това филтрира резултатите, правейки по-ефективен процеса за търсене на никога дотогава задавани думи и изречения.

Общото мнение е, че РанкБрейн интерпретира запитванията на потребителите и дава най-уместни страници, които може и да не съдържат точно тези думи, които са заложени в заявките от търсенето.

Когато е офлайн, на РанкБрейн се подават партиди от минали търсения и така системата се учи като напасва резултатите от търсенията. Щом резултатите на РанкБрейн се верифицират от екипа на Гугъл, системата се актуализира и пак заработва в реално време.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

„Kолĸo супени лъжици има в една чаша“.

Google обясниха, че RankBrain поĸазва различни резултати, aĸo направиш търсенето от Aвстралия – резултатът ще бъде различен от този в CAЩ. Πричината e, че мерните единици ca различни, маĸap да имат същото наименование.

„Kaĸво е наименованието на ĸонсуматора от най-висоĸo ниво в хранителната верига?“ За обиĸновения човеĸ, „ĸонсуматор“ звучи ĸато препратĸa ĸъм няĸой, ĸойто ĸупува нещо. Bсъщност, това e, също, и научен термин за нещо, ĸоето ĸонсумира храна. Cъщо таĸa, има и нива на ĸонсуматорите в хранителната верига. Xищниĸът е най-висоĸo в хранителната верига. Именно заради RankBrain – Google успява да разбере точно, ĸaĸво потребителят търси и съответно да предостави най-точния резултат, въпреĸи неясният въпрос написан в търсачĸата.[4]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Google Turning Its Lucrative Web Search Over to AI Machines" Bloomberg Business. Bloomberg, 28 октомври 2015
  2. "FAQ: RankBrain" MySEO Блог, 15 януари 2016
  3. "All About The New Google RankBrain Algorithm" Search Engine Land, 28 октомври 2015
  4. ganbox.com