Релационни системи за управление на бази данни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Релационна СУБД)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Релационни системи за управление на бази данни или както са също известни с английското им наименование relational database management system (RDBMS) са системи за управление на бази данни, които са базирани на релационен модел, който е предложен от Едгар Код. Кратката дефиниция за РСУБД са СУБД, в които данните са съхранявани под формата на таблици и отношенията между данните са също съхранявани във формата на таблици.

Повечето популярни платени и оупън сорс бази данни в момента са базирани на релационния модел за бази данни и прилагат SQL като език за запитвания.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Relational database management system“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.