Релационни системи за управление на бази данни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Релационни системи за управление на бази данни или както са също известни с английското им наименование relational database management system (RDBMS) са системи за управление на бази данни, които са базирани на релационен модел, който е предложен от Едгар Код. Кратката дефиниция за РСУБД са СУБД, в които данните са съхранявани под формата на таблици и отношенията между данните са също съхранявани във формата на таблици.

Повечето популярни платени и оупън сорс бази данни в момента са базирани на релационния модел за бази данни и прилагат SQL като език за запитвания.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Relational database management system“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.