Релационни системи за управление на бази данни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Релационни системи за управление на бази данни или както са също известни с английското им наименование relational database management system (RDBMS) са системи за управление на бази данни, които са базирани на релационен модел, който е предложен от Едгар Код. Кратката дефиниция за РСУБД са СУБД, в които данните са съхранявани под формата на таблици и отношенията между данните са също съхранявани във формата на таблици.

Повечето популярни платени и оупън сорс бази данни са базирани на релационния модел за бази данни и прилагат SQL като език за запитвания.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Relational database management system“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.