Направо към съдържанието

Ретровируси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ретровируси
Класификация
царство:Pararnavirae
тип:Artverviricota
клас:Revtraviricetes
разред:Ortervirales
семейство:Ретровируси (Retroviridae)
Научно наименование
Ретровируси в Общомедия
[ редактиране ]

Ретровирусите (Retroviridae) са вируси, при които молекулата, носеща генетичната информация, не е ДНК, а РНК. Този тип вируси вкарва копие от своя РНК геном в ДНК на клетката приемник, като променя генома на клетката. След като навлезе в цитоплазмата на клетката приемник, вирусът използва собствен ензим, наречен обратна транскриптаза, за да произвежда ДНК от РНК генома си, което е обратния процес на транскрипцията, от там и името на ензима. Новата ДНК се слива с генома на клетката чрез ензим наречен интеграза и на този етап ретровирусната ДНК се причислява към провирусите. Клетката приемник третира вируснаната ДНК като част от своя геном, трнаскрибира я и транслира като собствена ДНК и синтезира протеините нужни за синтеза на нови копия от вируса.

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-известният ретровирус е човешкият имунодефицитен вирус (ХИВ), който се посочва като причинителя на синдрома на придобита имунна недостатъчност (СПИН). Известните при човека ретровируси са вирусите HTLV, към които се причисляват и двата вируса HIV-1, известен също така и с името HTLV-III, и HIV-2 – наричан още HTLV-IV.

Преносът на информация от РНК към ДНК противоречи на така наречената централна догма в биологията, според която информацията в клетките се предава само от ДНК към РНК, която от своя страна я предава на протеините.

Заразяване[редактиране | редактиране на кода]

Когато вирусът заразява клетката, той инжектира в нея освен РНК също така и няколко молекули ензим, наречен обратна транскриптаза, който изгражда молекула ДНК от РНК.

Тази верига ДНК прониква в генома на приемната клетка, където навлиза в едно различно по продължителност състояние на покой.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Retrovirus в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​