Направо към съдържанието

Реч в Шпортпаласт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Националсоциалистическо събиране на 18 февруари 1943 г. в Берлинер Шпортпаласт. Надписът е „Тоталната война – най-кратката война“ (на немски: Totaler Krieg – Kürzester Krieg).

Речта в Шпортпаласт (на немски: Sportpalastrede) или Речта за тоталната война е реч, произнесена от германския министър на пропагандата Йозеф Гьобелс в Берлинер Шпортпаласт пред голяма избрана публика на 18 февруари 1943 г., призоваваща за тотална война, след като Германия губи Сталинградската битка.

Тя се счита за най-известната от речите на Йозеф Гьобелс[1] Речта е първото публично признание на националсоциалистическото правителство, че Германия е изправена пред сериозни опасности. Гьобелс призовава германския народ да продължи войната, защото макар да бъде дълга и трудна, оцеляването на Германия и оцеляването на неболшевишка Европа зависят от нея.

Милиони германци слушат Гьобелс по радиото докато той произнася тази реч за „нещастията на изминалите седмици“ и за „откровена картина на ситуацията“. Реакцията на публиката е възторжена и прави въздействието още по-силно, тя е подбрана от Гьобелс, което показва едно от качествата му на министър на пропагандата.[1] Гьобелс иска също, чрез генериране на такъв народен ентусиазъм, да убеди Хитлер да му даде по-голяма власт да управлява военновремевата икономика на Германия.[1]