Ришард Криницки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ришард Криницки
Ryszard Krynicki
Роден
28 юни 1943 г. (80 г.)

Националност Полша
Учил вУниверситет „Адам Мицкевич“
Работилпоет, преводач, издател
Литература
Период1964 -
Течениенова вълна
НаградиПолски сребърен медал за заслуги към културата
Ришард Криницки в Общомедия

Рѝшард Кринѝцки (на полски: Ryszard Krynicki) е полски поет, преводач и издател. Принадлежи към кръга на поетите от Новата вълна (на полски: Nowa Fala).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Ришард Криницки е роден на 28 юни 1943 г. в Санкт Фалентин, Австрия. Завършва II Общообразователна гимназия в Гожув Велкополски, след това следва Полска филология в университета „Адам Мицкевич“ в Познан.

Дебютира през 1964 г. в познанския клуб „Od nowa“, когато за пръв път публично представя своя творба. Първата му печатна творба („Wczasowstąpienie“) излиза на бял свят две години по-късно в списанието „Pomorze“. През 1968 г. публикува „Pęd pogoni, pęd ucieczki“, поместен и в издадения година по-късно първи официален том „Akt urodzenia“. Публикува също така в емиграционния седмичник „Wiadomości“.

През 70-те години е свързан с опозицията. Криницки е един от подписалите „Писмо на 59-имата“, което представлява протест срещу промените в Конституцията на Полската народна република. Поради това от 1976 г. до 1980 г. е забранен за издаване.

Участва в Комитета за защита на работниците, от 1977 г. до 1981 г. публикува в списанието „Zapis“. През 1980 г. участва в стачката в църквата „Св. Кшищов“ в Подкова Лешна, организирана в знак на съпричастност с хвърлените тогава в затвора Дариуш Кобздей и Мирослав Хойецки. Автор на текстове в опозиционни списания – „Solidarność Wielkopolski“, „Obserwator Wielkopolski“ и „Bez debitu“. Публикува също така в „Zeszyty Literackie“.

От 1988 г. е един от основателите на Издателство „а5“ в Познан, издаващо предимно поетични книги. От 1991 г. ръководи издателството (преместено в Краков) заедно със съпругата си Кристина Криницка.

Автор на песента „Świat w obłokach“, изпълнявана от Марек Грехута и Гжегож Турнау.

През 2015 г. става член на Polska Akademia Umiejętności.

Отличия[редактиране | редактиране на кода]

Лауреат на наградата на Фондация „Кошчелски“ и награда на Полския ПЕН Клуб. През 2008 г. получава наградата „Камък“, която се връчва по време на Люблинския фестивал „Град на поезията“, а през 2015 г. става лауреат на Международната литературна награда „Збигнев Херберт“. Номиниран е за Литературната награда Гдиня през 2014 г. в категорията за превод на полски език на книгата на Паул Целан „Псалм и други стихотворения“.

През 2005 г. е удостоен от министъра на културата Валдемар Домбровски със Сребърен медал „Заслужил за културата Gloria Artis“.

Избрани творби[редактиране | редактиране на кода]

  • Акт за раждане (Akt urodzenia), 1969
  • Колективен организъм (Organizm zbiorowy), 1975
  • Животът ни расте (Nasze życie rośnie), 1978
  • Немного повече (Niewiele więcej), 1981
  • Стиховете, гласовете (Wiersze, głosy), 1985
  • Какво от това (Nie szkodzi), 2002
  • Избрани стихове (Wiersze wybrane), 2009
  • Зачертано начало (Przekreślony początek) 2013
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ryszard Krynicki в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​