Ротердамски метрополитен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ротердамско метро
Rotterdamse metro
RET metro logo.svg
Metrostation Wilhelminaplein perron 2012.jpg
Метростанция „Wilhelminaplein“
Информация
Място Ротердам
Станции 70
Пътници 93 млн. годишно[1]
Уебсайт www.ret.nl
Пусната 9 февруари 1968 г.
Оператори RET
Дължина 100,6 km
Брой линии 5
Електрификация 750 V DC
Схема
Metro Rotterdam future.svg
Ротердамско метро в Общомедия

Ротердамският метрополитен (на нидерландски: Rotterdamse metro) е най-големият и най-старият метрополитен в Бенелюкс. Първата линия е открита на 9 февруари 1968 г. от Беатрикс Нидерландска и нейния съпруг принц Клаус. Дължината на мрежата (без да включва линията RandstadRail, свързваща Ротердам и Хага) е 55,3 км, от които 15,3 км минават под земята, а други 8,5 км са изградени по естакада.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Само малка част от системата е под земята. По-голямата част от нея преминава на естакада или по повърхността на земята. Метрото в Ротердам е едно от малкото метра в света, имащо пресичане с градските улици на едно ниво. Има две причини за това. Първо, площите на левия бряг на Маас са построени през 60-те и 70-те на полдер. Ето защо, по улиците е предвидено доста широко пространство, където по-късно е възможно да се положат линии на метрото. На второ място, по-голямата част от Ротердам е под морското равнище, а изграждането на тунели е изключително трудно поради хидроложката ситуация.

Линии[редактиране | редактиране на кода]

Мрежата се състои от 5 линии с общо 70 станции. Метрото пресича големите ръкави на делтата на Рейн три пъти, всички три пъти в тунел под реката. Два тунела (две линии) се движат под река Нийве-Маас, а тунелът на общ участък в западната част на мрежата минава под река Ауде-Маас. Има и голям брой тунели под улиците на града.

Линия Маршрут Брой станции Дължина
A Vlaardingen West – Binnenhof 24 17 km
B Hoek van Holland Strand – Nesselande 32 20 km
C De Akkers – De Terp 26 30 km
D De Akkers – Rotterdam Centraal 17 21 km
E Slinge – Den Haag Centraal 23 27 km

Източници[редактиране | редактиране на кода]