Румеликавагъ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Румеликавагъ
— квартал —
41.1817° с. ш. 29.075° и. д.
Румеликавагъ
Страна Турция
Население3755 души[1] (2007 г.)
Телефонен код212
МПС код34
Румеликавагъ в Общомедия

Румеликавагъ (на турски: Rumelikavağı), известен също като Румели Кавагъ (на турски: Rumeli Kavağı), е квартал в район Саръйер във вилает Истанбул, Турция. „Румели“ е турското име на Тракия, а „Кавак“ означава „контролен пост“ на османски турски, отнасяйки се до стратегическото положение на местоположението на Босфора. Фериботният кей, който е центърът на квартала, е на 41°10′54″N 29°04′30″E.

Преди това е било малко рибарско селище. През 17-ти век е построен замък, за да спре казашките морски нападения от Черно море. През 1877 г., по време на Руско-турската война (1877-1878 г.), част от преселниците от окупираните от Русия провинции се заселват в Румеликавагъ. До 60-те години на миналия век по-голямата част от Румеликавагъ е била зона с ограничен достъп от военните.

В Румеликавагъ има много интересни места, като руини на средновековни замъци, джамии, църкви, фонтани, хамами и др. Мостът Явуз Султан Селим над Босфора е на север от квартала.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Rumelikavağı в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

  1. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi // Статистически институт на Турция. Посетен на 23 октомври 2023 г. (на турски)