Ръководство за недоумение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
"Ръководство за недоумение"
"دلالة الحائرين"
Оригинален език арабски
Автор Моисей Маймонид
Първо издание около 1200 г.
Жанр философия
"Ръководство за недоумение" в Общомедия
Детайл от "Ръководство на недоумение" датиращи от 1200-1400 CE

Ръководството за недоумение, което може да се преведе и като Пътеводител за заблудени или Наставление за колебаещи се (на арабски: دلالة الحائرين, далалат ал-хаирин; на иврит: מורה נבוכים, Море невухим) е основен философски труд на определяния като най-значим средновековен еврейски книжовник и философ Маймонид. Ръководството е написано на арабски език.

С произведението си Маймонид обосновава възникването на юдаизма на основата на рационализма на Аристотел, елинистичния юдаизъм, гностицизма и съвременната нему философска ислямска концепция.

Книгата е предназначена главно за евреите, интересуващи се от древногръцката философия и възприемащи света през призмата на тази концепция за Демиурга. Веднага след излизането на произведението му, Маймонид и книгата му са признати за едно от най-големите философски произведения на юдаизма, но паралелно с това признание, те са посрещнати скептично от много влиятелни равини, защото оправдават еврейската вяра по много различен начин, каквото е и съвременното разбиране за възникването на юдаизма въз основа на проучванията на сравнителното религиознание. Противниците на изнесеното виждане в книгата съзират опасност от разпространението на идеите на Маймонид, който налага с тях и според тях чужд манталитет и дух за еврейската религиозна философия сред младите евреи.

Заради книгата и идеите си, Маймонид е низвергнат от консервативните равини, които написали на гроба му :

Моше, син на Маймон - проклет еретик.

В същност, равините по него време се оказали прави от гледна точка на съвременната Библеистика. Още от времето на Просвещението възникнала тенденция за обосноваване на източния произход на юдаизма, който бил и научно обобщен и обоснован от Юлиус Велхаузен в неговия труд - "Въведение в историята на Израел".

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]