Сакугава Канга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Канга Сакугава
佐久川寛賀
майстор на бойни изкуства
Роден
1786 г.
с. Аката, Шури
Починал
1867 г. (81 г.)

Канга Сакугава (известен още като „Тоде“ Сакугава) е един от основоположниците на Окинавското Карате. Роден е през 1733 и умира през 1815 г. С неговото име се свързва т.нар. трансформация на китайските бойни изкуства в окинавския вариант, който се изучава и до днес.

Още от ранна възраст Сакугава се занимава с бойни изкуства пренесени на Окинава от китайски изселници или от будистки монаси. Първият учител на Сакугава е Пейчин Такахара от Аката. След като навършва 17 години Сакугава започва тренировки при известния тогава китайски майстор Кусанко (кит. Гун Сян-Цзюн), който преподавал Кенпо в Окинава. От този майстор Сакугава заимства катата Кусанку, която се изпълнява и до днес от практикуващите Карате. Кусанко е вариант на китайското Тао „Фейхе Цюан“ или „Летящия Жерав“; катата се характеризира с изпълнение на отпуснати и плавни движения и с взривно освобождаване на енергия. Това е т.нар принцип „Фа-Дзин“ (вибрираща енергия) в китайското Кенпо.

Сакугава посещава многократно Китай във връзка с изучаването на Кенпо (Цюан Фа). Той е човекът, който за пръв път използва термина Карате, означаващ „Китайска ръка“, също така и Шорин Рю (Млада Гора) като има предвид манастира Шао Лин. Известен е още със създадения от него Доджо етикет (яп. Доджо Кун). „Тоде“ Сакугава е завещал на практикуващите няколко кати, една от която е Сакугава но-кун (тояга). Подготвя много ученици; един от най-известните и най-добрите сред тях е Сокон „Буши“ Мацамура.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Tode Sakugawa Архив на оригинала от 2018-02-15 в Wayback Machine.