Сакугава Канга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Канга Сакугава
майстор на бойни изкуства
Роден: 1733 г.
с.Аката, Шури
Починал: 1815 г. (82 г.)

Канга Сакугава (известен още като "Тоде" Сакугава) е един от основоположниците на Окинавското Карате. Роден е през 1733 и умира през 1815 г. С неговото име се свързва т.нар. трансформация на китайските бойни изкуства в окинавския вариант, който се изучава и до днес.

Още от ранна възраст Сакугава се занимава с бойни изкуства пренесени на Окинава от китайски изселници или от будистки монаси. Първият учител на Сакугава е Пейчин Такахара от Аката. След като навършва 17 год. Сакугава започва тренировки при известния тогава китайски майстор Кусанко (кит. Гун Сян-Цзюн), който преподавал Кенпо в Окинава. От този майстор Сакугава заимства катата Кусанку, която се изпълнява и до днес от практикуващите Карате. Кусанко е вариант на китайското Тао "Фейхе Цюан" или "Летящия Жерав"; катата се характеризира с изпълнение на отпуснати и плавни движения и с взривно освобождаване на енергия. Това е т.нар принцип "Фа-Дзин" (вибрираща енергия) в китайското Кенпо.

Сакугава посещава многократно Китай във връзка с изучаването на Кенпо (Цюан Фа). Той е човекът, който за пръв път използва термина Карате, означаващ "Китайска ръка", също така и Шорин Рю (Млада Гора) като има пред вид манастира Шао Лин. Известен е още със създадения от него Доджо етикет (яп. Доджо Кун). "Тоде" Сакугава е завещал на практикуващите няколко кати, една от която е Сакугава но-кун (тояга). Подготвя много ученици; един от най-известните и най-добрите сред тях е Сокон "Буши" Мацамура.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

"Tode" Sakugawa