Саша Гитри

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Саша Гитри
френски актьор
Саша Гитри 
Роден: 21 февруари 1885 г.
Починал: 24 юли 1957 г. (72 г.)

Саша Гитри (на френски: Sacha Guitry) е френски актьор, режисьор, сценарист и драматург.

Син е на големия театрален артист Люсиен Гитри. Влечението му към сцената проличава от най-ранна възраст. Той е само на 17 г., когато е поставена първата му пиеса "Пажът". Плодотворен драматург, Гитри написва повече от 100 театрални пиеси, като играе във всяка от тях. От самото начало покорява зрителите с блестящите си импровизации.

Театралното му творчество е сравнявано с това на Молиер. Като него пише популярни комедии, в които осмива дребните човешки слабости със забележителна духовитост и остроумие. Много от тях самият той пренася на екрана.

Играе в почти всички свои филми, общо 33, от които най-известни остават "Историята на един измамник", "Дезире", "Баща ми беше прав", "Кадрил", "Деветима ергени", "Отровата", "Приказка за Версай", "Убийци и крадци".

В личния си живот Саша Гитри минава за своенравна личност, чието високомерие и чудатост редовно предизвикват сензации и противоречиви коментари. Прословуто е презрителното му отношение към жените, което обаче не му пречи да има 5 съпруги.

Носител е на Легията на честта. До ден-днешен Саша Гитри е един от най-често играните драматурзи във Франция.

Роден е на 21 февруари 1885 г. в Санкт Петербург, Русия. Почива на 24 юли 1957 г. в Париж.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]