Света Богородица (арменска църква в Шумен)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Света Богородица“
Сурп Аствадзадзин
Սուրբ Աստվածածին
Armenian Church Shumen Iz9.jpg
Общ изглед
Map of Shumen.png
43.2712° с. ш. 26.9081° и. д.
„Света Богородица“
Местоположение в Шумен
Вид на храма арменска църква
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Населено място Шумен
Вероизповедание Арменска апостолическа църква
Епархия Българска
Време на изграждане 1834 г.
Съвременен статут действащ храм
„Света Богородица“ в Общомедия

„Света Богородица“ (на арменски: Սուրբ Աստվածածին, Сурп Аствадзадзин) е арменска църква в Шумен, България. Намира се в старата арменска махала на Шумен на адрес ул. Златица №15. В двора на църквата са разпложени Арменски народен дом, Арменско читалище и Арменско училище.

История[редактиране | редактиране на кода]

Арменската общност в Шумен е основана от арменци през 1605 г. бягащи от чумна епидемия от град Феодосия (тогава Кафа) в Крим. Вероятно с идването си те изграждат свой храм Така се появява и църквата „Сурп Аствадзадзин“, паянтова постройка в началото, която по време на руско-турската война от 1828–1829 г. е изгорена до основи. През 1834 г. е възстановена, този път вече от камък. Успоредно с това, около 1810 г., е основано и първото килийно арменско училище в Шумен, финансирано от богатите представители на общността[1]. В храма срещу Коледа на 1849 г. се е черкувал Лайош Кошут, живял в Шумен в това време.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Църквата има подчертан кръстовидно ситуиран архитектурен план. Олтарът е открит, издигнат върху каменен подиум, облицован с дебели мраморни плочки. В центъра е поставена икона на Света Богородица с Младенеца в скута си. На олтарната стена има надпис гласящ „Поискайте и ще ви се даде“. Църквата е ремонтирана в 2001 г. и обновена с нова камбанария. В двора и се пазят надгробни плочи на арменци от града – първенци и дарители от 18-19 век.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Енциклопедия: Шуменска област, стр. 683-684, Изд. Захарий Стоянов, 2011, ISBN 978-954-09-0627-0