Света Троица (Тбилиси)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Света Троица.

Храм „Света Троица“

„Света Троица“ (на грузински: წმინდა სამება, произнася се Цминда Самеба) е главният катедрален храм на Грузинската православна църква.

Църквата е построена в периода 1995-2004 в грузинската столица Тбилиси и е най-голямото религиозно здание в Кавказкия регион.

Строителството на новата катедрала е планирано още през 1989 година във връзка с честванията по случай в 1500-годишнината от автокефалността на Грузинската църква. На специален конкурс е изпран проект, издържан в ретроспективен дух и е дело на архителта Арчил Миндиашвили.

Основите на храма са поставени на 23 ноември 1995 година на хълма Свети Илия в старата част на грузинската столица, на левия бряг на река Кура. Мястото на новата катедрала не е случайно. Именно там до 1930 година се е издигала арменската катедрала Ходжиаванк от 17 век, която е взривена от комунистическите власти на Съветска Грузия. Около взривения храм е имало арменско гробище, което е било заличено с булдозери.

Строителството на църквата е подпомогнато от дарения на обикновени хора и състоятелни бизнесмени от цял свят. Осветена е след 9 години на Гергьовден — деня на свети Георги, който е смятан от грузинците за техен небесен покровител.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]