Света Троица (Тбилиси)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Света Троица.

Храм „Света Троица“

„Света Троица“ (на грузински: წმინდა სამება, произнася се Цминда Самеба) е главният катедрален храм на Грузинската православна църква. Църквата е построена в периода 1995-2004 в грузинската столица Тбилиси и е най-голямото религиозно здание в Кавказкия регион.

Строителството на новата катедрала е планирано още през 1989 година във връзка с честванията по случай в 1500-годишнината от автокефалността на Грузинската църква. На специален конкурс е изпран проект, издържан в ретроспективен дух и е дело на архителта Арчил Миндиашвили.

Основите на храма са поставени на 23 ноември 1995 година на хълма Свети Илия в старата част на грузинската столица, на левия бряг на река Кура. Мястото на новата катедрала не е случайно. Именно тук до 1930 година се е издигала арменската катедрала от 17 век "Ходжиаванк", която е взривена от комунистическите съветски власти. Около взривения храм е било разположено арменско гробище, което е било заличено с булдозери. Строителството на църквата "Света Троица" е подпомогнато от дарения на обикновени хора и състоятелни бизнесмени от цял свят. Осветена е след 9 години на Гергьовден — деня на Свети Георги, който е смятан от грузинците за техен небесен покровител.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]