Свети Андрей (Столне)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Свети Андрей“
Андріївська церква
Stol'ne DSC 0899 12.jpg
Местоположение в Stolne
Вид на храма църква
Страна Flag of Ukraine.svg Украйна
Населено място Столне, Черниговска област
Вероизповедание Православие
Епархия Черниговска и Новгород-Северска епархия на Украинската православна църква (Московска патриаршия)
Изграждане 1782 г.
Статут Паметник на архитектурата
Състояние Действаща

„Св. Андрей“ (на украински: Андріївська церква) е православна църква и архитектурен паметник с национално значение в село Столне, Черниговска област на Украйна.

История[редактиране | редактиране на кода]

С постановление № 442 на Кабинета на министрите на УССР от 6 септември 1979 г. „За допълнение към списъка на паметници на градоустройството и архитектурата на Украинската ССР, намиращи се под закрилата на държавата“ (Про доповнення списку пам'яток містобудування і архітектури Української РСР, що перебувають під охороною держави), на църквата е даден статут на архитектурен паметник от национално значение под № 1784.[1]

Инсталирано е информационно табло.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Построена е през 1782 г. в стил класицизъм, по поръчка на Александър Безбородко, над гроба на брат му. По своята форма тя се доближава до проекта на гробницата в Столне, изпълнен от архитекта Джакомо Куаренги. Свети Андлей е запазена в оригиналния си вид, с изключение на достроените камбанария и галерия.

Представлява каменна, измазана, квадратна църква, четирикорпусна, еднокуполна, едноапсидна (от източната страна).

Към общото пространство на сградата се включва, чрез покрита галерия (пасаж), и двуетажна камбанария – четириъгълна по план, построена през 1864 г. На долния етаж има вход, на горния – камбани. Увенчана е с купол.

От три страни (с изключение на източната), входовете на храма са подчертани от пиластрални портици от йонийския орден, вписани в плитки ниши. В интериорното подкуполно пространство на тях съответства колонада от йонийския орден, носеща антаблеман, квадратен по план като храма. При сдвояването на антаблемена с вътрешните стени се опират подпорни арки, носещи купола.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  1. Чернігівщина: Енциклопедичний довідник, К.: УРЕ і м. М. П. Бажана, 1990. – с. 36 АНДРІЇВСЬКА ЦЕРКВА
  2. Памятники градостроительства и архитектуры Украинской ССР, т.4, с.312
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Андреевская церковь (Стольное)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.