Енергия на свързване

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Свързваща енергия)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Енергия на свързване се нарича разликата между пълната енергия на система от тела или частици в свързано състояние и енергията на онова състояние, при което тези тела или частици са безкрайно отдалечени едно от друго и се намират в покой:

където е енергията на свързване на компонентите в система от i компоненти (частици), е пълната енергия на компонента с номер i в несвързано състояние (безкрайно отдалечена частица, намираща се в покой) и е пълната енергия на свързанатасистема.

Прието е енергията на свързване на система от безкрайно отдалечени частици в покой да се счита за равна на нула, т.е. при образуване на свързано състояние се отделя енергия. Енергията на свързване е равна на минималната работа, необходима за разлагане на системата на съставящите я частици и характеризира стабилността на системата – колкото е по-голяма енергията на връзката, толкова системата е по-стабилна.

За валентните електрони (електроните на външния електронен слой на неутрални атоми в основно състояние) енергията на свързване съвпада с йонизационната енергия, а за отрицателните йони - с енергията на електронно сродство.

Енергията, необходима за разкъсване на химичната връзка на двуатомна молекула съответства на енергията на нейната термична дисоциация и е от порядъка на стотици килоджаула на мол.

Енергията на свързване на адроните в атомното ядро се определя от силното взаимодействие. По дефиниция [1] това е необходимата енергия, за да се разпръсне ядрото на съставящите го нуклеони. За леките ядра тя е от порядъка на ~0.8 MeV на нуклеон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Уилямс, У.С.С. Физика на ядрото и елементарните частици. София, УИ „Климент Охридски“, 2000. ISBN 9540705916. с. 55.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Энергия связи“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.