Сграфито

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Сграфито на стара постройка в Граубюнен

Сграфито (от италиански sgraffito - драскам, дращя, често грешно на български език може да се срещне и като „графито“) е помощна техника, използвана в живописта, най-вече в монументалната живопис, но също така се употребява като художествено изразно средство и при приложните изкуства.

Същността на техниката се състои в това, че върху живописната основа, т.е. върху грунда, с тънък и остър предмет се очертават и издълбават контурите на изобразявания обект или части от него, които трябва да имат един и същ цвят.

При живописта се използва за удобство, вдлъбнатините, получени от сграфито, затрудняват проникването на една живописна основа към пространството на друга. В този вид се използва още през античността, откъдето навлиза в иконописта, западноевропейското изкуство и изобщо във всяка разновидност на живописта, където се рисува върху твърда основа.

В приложното изкуство сграфито вече играе ролята на художествено изразно средство – придава пластичност, известна релефност, а нерядко се използва и самостоятелно при предаването на пластичен елемент на тона.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]