Секуларност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Секуларна държава)
Направо към навигацията Направо към търсенето

Секуларност (прилагателно секуларен или както е по-популярно светски, особено за държава – светска държава) е отделеността на държавата от религията. Макар че понякога се правят подобни намеци или обърквания [1], секуларността не е същото като атеизма, секуларността има отношение към управлението на държавата, което се извършва без намесата на една или друга религия.

Също така прави се разграничение освен по отношение на държавното управление и върху начина на живот или върху определени действия. Под светско име и монашеско име се различават името, получено от семейството и това, дадено от религията. Друг пример за разликата между светски и религиозен е актът къпане: по принцип това е секуларно действие, то не въвлича религиозно общение с бога, но е факт от ежедневието, в същото време къпането по принцип или някой вид къпане в религиите може да има сакрален смисъл и заради това религиозно и несветско значение.

Секуларизъм е убеждението, че религиозните въпроси нямат място в държавната политика, не трябва да са база или основание за нея, както и че религията няма място в публичния живот, но е само част от храмовете, религиозните места и сгради, религиозните ритуали и т.н.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Secularity“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.