Селимийе

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Селимийе (на турски: Selimiye) е един от тридесет и трите квартала в район Юскюдар от азиатската страна на Босфора в Истанбул, Турция. Носи името си от султан Селим III, който поръчва казарма тук, което води до създаването на нов квартал в близост до него.

Към 2019 г. населението на Селимийе е 8834 души.

История[редактиране | редактиране на кода]

Казармите Селимийе са създадени през 1800 г. от османския султан Селим III за неговите наскоро реформирани военни сили, Низам-и Джедид. Създаването му довежда до развитието на квартал Селимийе като първия официално планиран квартал в Турция. Централен елемент е великолепната османска барокова Селимийе джамия, построена през 1801 г. за войниците в близките казарми. Казармите на султан Селим бързо изгарят и са преустроени в камък от султан Махмуд II през 1825 г. Оригиналните казарми имат само едно крило, но по време на управлението на султан Абдул Меджид турско-арменският архитект Крикор Балян добавя още три крила, като по този начин създава централен парад на земята.

Казармите Селимийе са служили като болница по време на Кримската война от 1853-56 г. и именно тук Флорънс Найтингейл („Дамата с лампата“) се бори да спасява животи чрез подобряване на хигиенните стандарти. Има малък музей в нейна памет в казармите, въпреки че те все още се използват от турската армия.

През 1802 г. е основана печатницата Юскюдар, която играе важна роля в историята на турската наука.

Скоро в тази област са създадени промишлени съоръжения и Селимийе се превръща в един от най-пренаселените квартали на Юскюдар до средата на 19 век.

През 2022 г. старият хамам, който е част от комплекса казарма-джамия, е реставриран и превърнат в ресторант и библиотека в малката верига Невмекан.

Исторически места[редактиране | редактиране на кода]

  • Селимийе джамия
  • Казарми Селимийе
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Selimiye, Üsküdar в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​