Сигурност на работното място

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Сигурност на работата)
Направо към: навигация, търсене

Сигурност на работното място[1] e вероятността работещият да запази своята работа; работа с висока степен на сигурност е такава, при която индивидът е много малко вероятно да стане безработен [2].

Факторите, които определят сигурността на работното място са зависими от икономиката, особено от типа национална такава, от регионалната, както и от световната. Фактори са конкретните бизнес условия за дадена страна, както и индивидуалните умения и знания. Според изследвания хората като цяло имат по-голяма сигурност на работното място при икономическа експанзия и съответно по-малко по време на рецесия. Други фактори са типовете национални икономики, както законовите и нормативни уредби и гаранции, както и социалното разбиране/отношение към темата за сигурността на работата.

Закони като Актът за граждански права от 1964 на САЩ дават повече сигурност на работното място, правейки нелегално уволняването на работещи по определени причини.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Job security“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.