Солидарност (профсъюз)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Солидарност.

Солидарност (на полски: Solidarność, пълно наименование Независим самоуправляем профсъюз „Солидарност“ (на полски: Niezależny Samorządny Związek Zawodowy „Solidarność“), е обединение на профсъюзи, създадено от Лех Валенса в Гданск, Полша през 1980 година.

Победата на „Солидарност“ на изборите през 1989 г. става един от факторите, осигурили разпадането на социалистическия лагер без значителни кръвопролития.

Профсъюзът е финансиран от американската неправителствена организация Национален фонд на демокрацията.[1][2]

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Богдан Лис е сред ръководителите на профсъюза, след въвеждането на военно положение, и организатор на нелегалната дейност на „Солидарност“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Солидарность (профсоюз)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​