Софтуерен патент

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Софтуерният патент не е универсално приета дефиниция.[1] Една дефиниция, предложена от Фондация за свободна информационна инфранструктура е, че софтуерният патент е „патент за всеки вид компютърно представяне, извършено чрез компютърна програма“.[2][3]

Има интензивен дебат върху степента, в която софтуерни патенти трябва да бъдат присъждани, ако изобщо трябва да бъдат присъждани. Важни въпроси, отнасящи се до софтуерния патент включват:

  • Къде се намира границата между софтуер, който може да бъде патентован и такъв, който не може да бъде патентован;[4]
  • Дали инвентивните изисквания не са прилагани твърде свободно към софтуера;[5] и
  • Дали софтуерните патенти не обезкуражават, отколкото да окуражават иновациите.[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Defining a Software Patent. // [1] Public Patent Foundation. Архивиран от оригинала на 22 септември 2007. Посетен на 30 май 2007. Архив на оригинала от 2009-08-24 в Wayback Machine.
  2. ((en)) The Gauss Project. // Foundation for a Free Information Infrastructure. Посетен на 30 май 2007.
  3. През 2005 Европейската патентна служба предлага едно разбиране за софтуерния патент като патент за компютърна програма, обявен като такъв или алгоритъм или компютърно-приложен бизнес метод, който няма технически принос.Европейския патентен офис продължава да защитава хармонизацията в полето на CII патентите Архив на оригинала от 2009-02-08 в Wayback Machine. Фондация за свободна информационна инфранструктура е група, която има анти- насоченост към софтуерните патенти и материалът, асоцииран с нейната дефиниция за софтуерен патент предполага, че целта на дефиницията е да идентифицира патентите, които не трябва да бъдат присъждани като въпрос на политика.
  4. ((en)) Software patents in Europe: debunking the myths, OUT-LAW News, 19 август 2004
  5. ((en)) Public consultation on level of the inventive step required for obtaining patents (PDF). // UK Intellectual Property Office. Посетен на 5 юни 2007. Архив на оригинала от 2012-01-04 в Wayback Machine.
  6. ((en)) Патентна икономика Архив на оригинала от 2012-01-06 в Wayback Machine., Patenthawk.com
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Software patent“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.