Софтуерно дефинирано радио

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
SDR et WF.svg

Софтуерно дефинирано радио (SDR – Software Defined Radio) e радиокомуникационна система, в която функцията на аналоговите физически компоненти за обработка на сигнала е заменена от софтуер, който е предварително зададен, за разлика от традиционната система, в която това се изпълнява чрез хардуер (усилватели, филтри, миксери, декодери, модулатори, демодулатори и т.н.) и не може да бъде променяна без физическа манипулация на всеки един елемент.[1]Новият термин „Software Defined Radio“ е предложен през 1991 от Joseph Mitola.[2] Терминът не бива да се бърка с този за цифровото радио или телевизия, които се определят основно от типа модулация и формат.

Идеалната софтуерна конфигурация все още е трудно постижима поради текущите ограничения в технологията. Основен проблем е в скоростта на преобразуването на данните между цифровия и аналоговият домейн, което все пак зависи от физически процеси като детектиране на сигналите в антената.

Софтуерното дефинирано радио дава възможност за работа чрез съществуващите компютърни операционни системи в много по-широк диапазон от честоти и прецизност, докато една традиционна аналогова система е ограничена в даден диапазон или функции от собствения ѝ хардуер. Това го прави често предпочитано от радиолюбители и комуникационни компании, тъй като намалява разходите за нов хардуер и сложни измервания при всяка промяна.[3] При използване с компютър или мобилно устройство, единственият допълнителен хардуер, който може да бъде нужен е звуковата карта или външен SDR адаптер. Повечето от тези устройства са базирани на основата на RTL чип от Realtek logic. Съществуват уебсайтове, в които споделен SDR се използва от много потребители в реално време.

Спектрален анализатор в софтуерно дефинирано радио.

Софтуерният контрол позволява също една и съща станция или случайна честота да бъде обработена както като амплитудно модулиран така и честотно модулиран сигнал в зависимост от целите на потребителя само чрез софтуерния интерфейс. На практика няма ограничение и в броя настройки и филтри, който могат да бъдат едновременно приложени. Чрез програмния интерфейс потребителят може да следи наличието и промените в голям диапазон от честоти чрез визуален спектрален анализатор наричан жаргонно Водопад.

Софтуерно дефинираното радио често предлага няколко основни софтуерно дефинирани филтри с идентични наименования:[4]

 • Честотна теснолентова модулация – NFM
 • Честотна широколентова модулация – WFM
 • Амплитудна теснолентова модулация – AMN
 • Долна странична лента – LSB
 • Горна странична лента – USB
 • Предаване със стеснен носител с двойна лента – DSB
 • Модулация с непрекъсната вълна – CW
 • Квадратурен генератор на опорен сигнал – I/Q
 • Популярнта V3 версия на RTL-SDR радио адаптер с USB.
  Задаващ генератор – VFO

Различни видове софтуерно радио основани на подобен принцип са:

 • Радио със софтуерни възможности – SCR
 • Софтуерно програмируемо радио – SPR
 • Адаптивно Радио
 • Когнитивно радио – (Самообучаваща се радиосистема)

[5]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Вашето първо софтуерно дефинирано радио. //
 2. CIO media. Когнитивното радио – следващ етап в развитието на радиокомуникациите. // 3 октомври.
 3. доц. д-р Панайот Илиев. ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА НА СОФТУЕРНИТЕ РАДИОКОМУНИКАЦИИ. //
 4. © Ч.Левков. Софтуерно радио. //
 5. Iliyan Angelov. Приложение на когнитивното радио за военни цели. // Приемането на концепцията за мрежово-центричните операции (Network-centric Operations (NCO)) или мрежово-съвместими операции (Net-enabled Operations. Посетен на 06.12.2019.