Социален проблем

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Един социален проблем представлява трудност или несправедливост, засягаща значителен брой хора в определено общество. Такива проблеми обхващат разнообразие от въпроси в съвременното общество и се стремят да бъдат решени от множество участници. Често тези проблеми са резултат от фактори, които са извън контрола на индивида. Мненията за социалните въпроси са разнородни, основани на възприетата моралност в личния и социалния живот. Тези въпроси се различават от икономическите, въпреки че някои, като имиграцията, включват както социални, така и икономически аспекти. Съществуват и проблеми, които не се класифицират в нито едната от тези категории, като например войната.

Един пример за социални проблеми е съществувал по време на началото на индустриалната революция, когато се появи така нареченият социален въпрос. Увеличаващата се бедност от една страна и растящото население и материално богатство от друга страна предизвикаха напрежение между изключително богатите и най-бедните членове на обществото.

бъдат решени или кои трябва да бъдат отдадени приоритет. Различни индивиди и общества имат различни възприятия по този въпрос. В своето произведение "Правата на човека" и в разсъжденията си, Томас Пейн разглежда задължението на индивида да "позволява на другите същите права, каквито позволяваме на себе си". Неспазването на това задължение води до създаване на социален проблем.

За справяне със социални проблеми се използват различни методи от страна на хората. Някои предпочитат да участват в демократичния процес и гласуват за лидери, които подкрепят техните идеали. Извън политическата сфера, хората често даряват или споделят своето време, пари, енергия или други ресурси, като например чрез доброволческа дейност. Непечелившите организации се създават с цел разрешаване на социални проблеми. Организирането на общности включва събиране на хора заедно с обща цел.

В контекста на Съединените щати, терминът "социален въпрос" придобива различно, но взаимосвързано значение, отнасящо се до теми от национален политически интерес. Това са въпроси, които пораждат дълбоки разделения в обществото и становищата за тях са обект на интензивно партийно застъпничество, дебати и гласувания. В този контекст "социален проблем" не задължително означава проблем, който трябва да бъде решен, а по-скоро тема, която изисква обсъждане и внимание.

Лични въпроси[редактиране | редактиране на кода]

В американския контекст терминът "социален въпрос" придобива специфично значение, което се отнася до теми от национален политически интерес. Тези теми често пораждат дълбоки разделения в обществото и са предмет на интензивно партийно застъпничество, дебати и гласувания. В този контекст "социален проблем" не задължително означава проблем, който трябва да бъде решен, а по-скоро тема, която изисква обсъждане и внимание от страна на обществото.

Проблеми с валентността срещу проблеми с позицията[редактиране | редактиране на кода]

Въпросът за валентността представлява социален проблем, който хората тълкуват поеднакво. Един пример за валентност е злоупотребата с деца, която е осъждана в няколко общества. Срещу това явление обществото изразява единодушие. Въпросът за позицията, от своя страна, е социален проблем, при който общественото мнение е разделено. Различни хора могат да имат различни и настойчиво защитавани гледни точки, които не се променят лесно. Пример за проблем с позицията е абортът, който в някои страни не генерира широк консенсус в обществото.

Видове социални въпроси[редактиране | редактиране на кода]

Различни видове социални проблеми, наред с примери за всеки от тях, включват:

Икономически въпроси[редактиране | редактиране на кода]

Нивата на безработица се различават в зависимост от областта, пола, образованието и етническата принадлежност.

В повечето страни, включително и развитите, значителен брой хора са изправени пред бедност и зависят от социални помощи. През 2007 г. в Германия, например, всяко шесто дете е живеело в бедност, което представлява увеличение от едно на седемдесет и пет в сравнение с 1965 г. Важно е да се отбележи, че войната също играе съществена роля в дестабилизирането на икономиката на една страна, като използва средства, предвидени за социални помощи.

Социална дезорганизация[редактиране | редактиране на кода]

Има така наречени "проблемни квартали", които съществуват в много страни. Тези райони обикновено се характеризират с висок процент на напускане на средното училище, а децата, които израстват там, имат по-малки възможности да преминат в колеж в сравнение с тези от други райони. Злоупотребата с алкохол и наркотици често се наблюдава в тези квартали. Въпреки това често тези области са основани с най-добри намерения.

Общественото здраве[редактиране | редактиране на кода]

Разпространените здравни състояния, често описвани като епидемии или пандемии, имат сериозни последици за обществото в цялостта си. Те могат да навредят на качеството на живот и на способността на хората да допринасят за обществото, например чрез извършване на работа, и могат да доведат до загуба на човешки живот.

Инфекциозните заболявания представляват често срещан проблем за общественото здраве, тъй като могат да се разпространяват бързо и лесно, засягайки значителен брой хора. Световната здравна организация изразява сериозен интерес към борбата със заразните болести, чрез намаляване на тяхното географско и числено разпространение и предоставяне на лечение на засегнатите. Други състояния, към които все още не съществува лек или дори ефективно лечение, като например деменцията, могат да бъдат разглеждани като потенциални заплахи за общественото здраве в дългосрочен перспектив.

Възрастова дискриминация[редактиране | редактиране на кода]

През целия живот се изправяме пред социални проблеми, свързани с различните етапи на възрастта. Един от такива социални проблеми е възрастовата дискриминация. Хората често се изпитват на дискриминация поради възраст, когато им се отказва достъп до високопоставени позиции в техните професионални области, въпреки че притежават значителен опит и обширни познания, натрупани през годините от работа в съответната или подобна област. Този вид дискриминация не отчита индивидуалния опит и квалификации, които могат значително да допринесат за работната среда.

Социално неравенство[редактиране | редактиране на кода]

Социалното неравенство представлява "състоянието или качеството на неравенството". Този вид неравенство е в основата на няколко социални проблема, които възникват, когато фактори като пол, увреждане, раса и възраст могат да влияят на начина, по който човек се третира. Един исторически пример за неравенство като социален проблем е робството в Съединените щати. Африканците, доведени в Америка, често са били поробвани и малтретирани, не споделяйки същите права като бялото население на Америка (например, не им е било позволено да гласуват).

Някои движения за граждански права се стремят и често постигат напредък в областта на равенството и разширяването на правата на маргинализирани групи. Тези включват движението за правата на жените (което започва през около 1920 г.) и движението за граждански права в Съединените щати, насочено към постигане на равенство за афро-американците (което започва през около 1950 г.).

Образование и държавни училища[редактиране | редактиране на кода]

Образованието е безспорно от решаващо значение за успеха на индивида в обществото. Вследствие на това се появяват социални проблеми, породени от неравномерното разпределение на финансирането между държавните училища, като например в случая със Съединените щати. Слабата организационна политика и липсата на ефективна комуникация между държавните училища и федералното правителство създават значителни последици за бъдещите поколения.

Държавните училища, които не постигат високи стандартизирани резултати от тестове, често не получават достатъчно финансиране, което води до несправедливо ниско ниво на образование за техните ученици. Този проблем може да доведе до ограничен достъп до възможности за развитие и кариерен напредък за тези студенти. Решаването на подобни социални проблеми изисква системни подходи към реформите в образованието и засилване на сътрудничеството между образователните институции и властите.

Работа и професии[редактиране | редактиране на кода]

Социалните проблеми на работното място обхващат широк спектър от въпроси, включително професионален стрес, кражби, сексуален тормоз, неравенство в заплащането, гендерово и расово неравенство, различия в здравеопазването и други. Освен тези, често срещани проблеми на работното място включват междуличностни конфликти, проблеми с комуникацията (като например клюки), тормоз, дискриминация, ниска мотивация и недоволство от работата, както и проблеми с представянето.

Решаването на тези проблеми изисква активни усилия от страна на организациите и служителите. Подобрените политики за справяне с тези предизвикателства, обучение на персонала по въпросите на разнообразието и включването, както и насърчаване на открита и ефективна комуникация могат да допринесат за по-здрава и подкрепяща работна среда.

Екологичен расизъм[редактиране | редактиране на кода]

Екологичният расизъм се проявява, когато конкретно място или град става обект на проблемни екологични практики поради расови и социални аспекти на това пространство. Обикновено засегнатите места или градове са населени от групи с по-ниски доходи и малцинства. Често тези райони се характеризират с по-висока степен на замърсяване, промишлени обекти, изхвърляне и други екологично вредни дейности, които създават рискове за околната среда и здравето на населението. Такива проблеми често не се наблюдават в по-богатите градове или квартали.

Примерът с Бангладеш илюстрира, че в по-бедните и населени с малцинства градски райони могат да съществуват сериозни екологични проблеми, които допълнително подчертават връзката между социалната несправедливост и екологичните предизвикателства.

Дебат за абортите[редактиране | редактиране на кода]

Дебатът относно аборта е непрекъснат спор, който се фокусира върху моралното, правното и религиозно статус на предизвикания аборт. В англоговорящите страни, участващи в дебата, често се открояват движенията "за избор" и "за живота". Привържениците на "за избор" подчертават правото на жената да решава дали да прекрати бременността. От друга страна, "за живота" настояват за правата на ембриона или плода да се развива до термин и да се ражда. И двата термина са обикновено заменяни с по-нейтрални изрази като "права на аборт" или "анти-аборт" в основните медии.

Двете движения с различни възгледи се стремят да оказват влияние върху общественото мнение и да постигнат правна подкрепа за своите позиции. Този спор продължава да бъде важен аспект на обществения диалог и подчертава разногласията по въпроса за аборта.

Други въпроси[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват различни обществени проблеми, сред които се включват образованието, липсата на грамотност и математически умения, корупция, бягство от училище, насилие и тормоз в училищата, религиозна нетолерантност, имиграция, политически и религиозен екстремизъм, дискриминация от всякакъв вид, ролята на жените, застаряване на населението, въпроси, свързани с пола, сексуална ориентация, непланирано родителство, тийнейджърска бременност, детски труд, война, инфлация и неравенство в заплащането, както и много други. Всички тези предизвикателства изискват внимание и усилия за тяхното решаване, като се изграждат общи усилия от страна на обществото, правителствата и други заинтересовани страни.