Направо към съдържанието

Социална кредитна система

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Социалната кредитна система е високо технологична програма за наблюдение, оценка и разделение на населението на Китай.

Системата е се използва от септември 2018 г. и се очаква да достигне пълния си капацитет на функционалност през 2020 година.

С тази програма китайското правителство твърди[1], че има за цел да осигури спокойствието на своите граждани като „коригира“ поведението им. По думите на китайската комунистическа партия системата ще „позволи на хората, които заслужават доверие, и които не са го изгубили, да живеят спокойно под слънцето, докато ще попречи на провинилите си, или онези, които са изгубили даденото им на кредит доверие, да направят и една-единствена крачка“.

Като начало на всеки китайски гражданин се дават 1000 точки/ кредита на доверие. За всяко нарушение му се отнемат съответният брой точки. Нарушенията от своя страна могат да бъдат не само престъпления и някакъв вид нарушаване на обществения ред, но и дори действия като прекарване на твърде много време в социалните мрежи и/или в играене на игри, неправилно пресичане или рядко посещаване на по-възрастните роднини. Всяко нарушение бива „коригирано“ чрез отнемане на кредити. Когато на един човек бъдат отнети много точки, неговият социален рейтинг спада и така общуването с него се превръща в причина за отнемане на точки. Той самият бива ограничен от различни социални преимущества. Част от тях са:

  • ограничение за пътуване
  • забрана за работа в обществени офиси
  • загуба на достъп до осигуровки
  • забрана за работа на ръководни позиции в хранителната и фармацевтичната индустрия
  • загуба на достъп до спалните вагони в нощните влакове
  • загуба на достъп до хотели и ресторанти от по-висок клас
  • ограничение на училищните заведения, в които децата на родител с нисък рейтинг могат да учат

Китайското правителство контролира системата чрез улични камери, които са директно свързани с правителствената база данни и дават информация в реално време за всяка кола, автобус или човек, които заснемат. Всяко нарушение бива заснето и снимка на извършителя му бива показана на най-близкия екран[2]. Полицията също е снабдена със специални очила, които имат достъп до същата база данни. С тези очила само поглеждайки към минувачите полицаите могат да идентифицират дали сред тях има заподозрян или издирван човек. Пропускът на много места като пазари и летища също се случва чрез система за лицево разпознаване, както и тегленето на пари от банкомат и плащането на сметки.

Системата не е задължителна, но през 2020 година тя ще бъде въведена в цял Китай и за всички китайски граждани.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]