Социална теория

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Социалните теории са теоретични рамки, които са използвани за изучаването и интерпретирането на социалните феномени в рамките на определена школа на мисълта.

Теориите се отнасят до дебатите през различни години относно най-валидните и надежни методологии (напр. позитивизъм или антипозитивизъм), също и важният въпрос за волята и структурата.

Някои социални теории се стремят към максимална обективност и дескриптивност, докато други са спекулативни, и обратното на първите представляват критика на съдържащите се идеологични аспекти на традиционното и конвенционално мислене.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Social theory“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.