Спагетено дърво

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Мистификацията със спагетеното дърво е първоаприлска шега, разпространена от BBC в триминутен репортаж на 1 април 1957 г.

В репортажа се разказва за семейство в Южна Швейцария, берящо спагети от фиктивното Спагетено дърво. Материалът е излъчен по време, в което спагетите не са придобили популярност в Обединеното кралство и много британци не са наясно в това, че спагети се правят от брашно и вода. Много зрители звънят на BBC, за да обяснят, че историята е неистинска, или да поискат информация как да отгледат собствено спагетено дърво. Десетилетия по-късно CNN определя репортажа като „най-голямата мистификация, която порядъчна медия е излъчвала“.[1]

Репортаж[редактиране | редактиране на кода]

Чарлс де Ягер, оператор на програма Панорама по BBC, по която е излъчен репортажът, разказвал как преподаватели от неговото училище в Австрия се заяждали със съучениците му, казвайки, че са толкова глупави, че биха повярвали, че спагетите растат по дърветата.

Това била основата на репортажа, излъчен на 1 април 1957 година. В него е показано семейство от кантона Тичино в Южна Швейцария, обиращо богата реколта от спагети, след мека зима и при „почти пълното отсъствие на спагетения житоядец“. Показани са снимки от „традиционния“ фестивал, свързан със спагетобера, както и дискусия за това как да се развъждат спагетите, включително кои сортове дават оптимална дължина. Някои сцени са заснети в днес затворената макаронена фабрика Паста фуудс на Лъндън роуд, Сейнт Олбанс (графство Хартфордшър), както и в хотел в Кастилионе, Швейцария.

Репортажът придобил още по-голяма достоверност, когато уважаваният говорител Ричард Димбълби се появил като глас зад кадър. Макаронените изделия не били част от кухнята на средностатистическия англичанин през 1950-те години: консервираните спагети в доматен сос са екзотичен деликатес по това време.[2]

По това време във Великобритания имало около 7 милиона телевизионни приемника за около 15,8 милиона домакинства.[3] Според оценките, репортажът е бил гледан от около 8 милиона души на 1 април. Стотици се обадили в редакцията на следващия ден, за да оспорят автентичността на репортажа или да поискат допълнителна информация как да отгледат собствено спагетено дърво. От BBC казват, че са отговаряли: „Сложете спагетена издънка в консерва с доматен сос и се надявайте на успех“.[4]

През 2000 г. на погребението на Ягер Ян Джейкъб, тогава главен директор на BBC, казва на Ленард Миол, също от BBC:

Когато видях този репортаж, казах на жена си: „Не мисля, че спагетите растат по дърветата“ и погледнахме в Енциклопедия Британика. Но, знаеш ли, Миол, в Енциклопедия Британика дори не се говори за спагети.

Ян Джейкъб[5]

„“

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Saeed Ahmed. A nod and a link: April Fools' Day pranks abound in the news. // CNN, 25 януари 2010. Посетен на 01.04.2010. (на английски)
  2. BBC ON THIS DAY | 1 | 1957: BBC fools the nation. // BBC, 01.04.1957. Посетен на 01.04.2010. (на английски)
  3. Television Ownership in Private Domestic Households 1956 – 2009 (Millions). // barb.co.uk. Посетен на 01.04.2010. (на английски) Архив на оригинала от 2008-06-17 в Wayback Machine.
  4. Fool's gold. // Times Online, 10.09.2004. Посетен на 01.04.2010. (на английски)
  5. [1]