Брайън Мей: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Редакция без резюме
връщане, копирано от http://www.guitar-legends.com/gp/may/index.html
Ред 9: Ред 9:
'''Брайън Харолд Мей''' (на [[английски]] ''Brian Harold May'') е [[Обединено кралство|британски]] [[музикант]], роден на [[19 юли]] [[1947]] г. в [[Хемптън]]. Член е на [[рок]]-групата [[Queen]] като неин [[китара|китарист]]. Композира много от хитовете на групата като например ''We Will Rock You'', ''Hammer to Fall'', ''Who Wants to Live Forever'' и ''I Want it All''. След смъртта на [[Фреди Мъркюри]] Мей продължава своята музикална кариера.
'''Брайън Харолд Мей''' (на [[английски]] ''Brian Harold May'') е [[Обединено кралство|британски]] [[музикант]], роден на [[19 юли]] [[1947]] г. в [[Хемптън]]. Член е на [[рок]]-групата [[Queen]] като неин [[китара|китарист]]. Композира много от хитовете на групата като например ''We Will Rock You'', ''Hammer to Fall'', ''Who Wants to Live Forever'' и ''I Want it All''. След смъртта на [[Фреди Мъркюри]] Мей продължава своята музикална кариера.


== Външни препратки ==Браян Мей
== Външни препратки ==

Браян Мей Браян Мей - легендарния китарист от група QUEEN, чието свирене на китара е визитна картичка на групата, както вокала на Фреди Меркюри. Много хора са мислили, че в първия албум музикантите използват синтезатор - толкова разнообразно звучала китарата на Браян. Как той постига такова неповторимо звучене? Та китарата му звучи като цял оркестър от различни инструменти, с ефекти на тригласен унисон. Откъде се е взела тази необикновена китара?

Браян Харол Мей се е родил на 19.VII.1947 г. в Хемптън, Англия. На 5 години се е научил да свири на пиано и на банджо. Еднакво бързо Браян се прехвърлил на китара, която му се видяла най-изразителен и послушен инструмент. На 7 годишния си рожден ден, той получил подарък - акустична китара, но новия инструмент бил твърде голям за детските му пръсти. Тогава той започнал да я преправя, за да я приспособи за себе си и да и придаде електрическо звучене. Той поставил на нея адаптери и свирил със самоделен усивалтел. Дошло време, когато спряло да го удовлетворява свиренето на акустична китара с адаптери. Той мечтаел за Fender Stratocaster, но семейството му не можело да си го позволи. Затова решил да си направи сам китара, с помощта на баща си. Двамата имали опит в работата с дървото и метала, а Браян имал още и склонност към физиката. Той решил, че ако направи своята китара, то тя е длъжна да го удовлетворява напълно във всяко отношение.

"Аз започнах с класическа испанска китара и експериментирах, за да видя как се променя звука. Не исках моята китара да звучи като Fender. Също знаех, че искам 24 лада и никога не можах да разбера, защо хората са се спрели на 22..."

От изработването на китарата, получила название Red Special, изминали 2 години. Две години експериментиране със звука и формата. Грифът бил направен от махагоново дърво, отрязано от 200 - годишна каминна греда, корпусът бил направен от твърд дъб, главата на колчетата - от стари седефени копчета, а металната част - от части на стар мотоциклет. Всичките му материали стрували 8 фунта. След дълги експерименти Браян разбрал, че вместо със стандартното перо, на него му е удобно да свири с обикновени английски монети от по шест пенса.

"Чувствах, че това ми дава най-близък контакт със струните и по-голям контрол над тях по време на свиренето."

Тази монета престанала да бъде в обръщение от началото на 70-те години. Но в 1993 г. Кралския монетен двор се съгласил да отпечата монети с образа на Браян, за да може той да продължи да ги използва като медиатор. Red Special звучи почти във всички студийни хитове на QUEEN и Браян и до сега предпочита да използва своята "каминна" китара в студиото и на концерти. Понякога вземал в ръце и други китари - Fender Telecaster за песента "Crazy Little Thing Called Love", акустична дванадесетструнна за "Love Of My Life" и "Is This World We Created?". Понякога свирил на фирмени копия на своята китара и на други електрически китари и все пак работата по изработването на Red Special не спряла. Не го удовлетворявало звученето на нито един усилвател.

"Имах точна представа, какво звучене искам да получа от своята китара, но не можах да достигна това в пълна степен. Провървя ми, че благодарение на моя баща, аз знаех примерно какво представлява вътре този усилвател. Знаех, че той звучи чисто и изразително на ниските тонове, а отделни ноти звучаха не като дисторшън, а по-скоро като цигулка. Веднъж пробвах Vox AC30, който беше на мой приятел и разбрах, какво е "то". От момента, в който го занесох в къщи и го включих, разбрах, че това е любов! Скоро си купих един Vox AC30, а след това още един и с растежа на размера на помещението, където стъпвахме, растеше и количеството на усилвателите. Разбира се, вече в съвсем големи помещения ние използвахме монитори, обхождащ само един усилвател. "

Бас-китариста на групата, Джон Дийкън помогнал на Браян да усъвършенства Vox AC30. Той и сега ползва тези усилватели. В това време. Когато Браян се занимавал с музика не мислел да изоставя своето учене. Той постъпил във факултета по астрофизика в Имперския Колеж, получавал стипендия и блестящо завършил обучение. Но, получавайки диплом по физика, той не спрял. Браян започнал да специализира в областа на инфрачервеното излъчване в астрономията. Втората му страст след музиката била астрономията и той я държал "за запас". Когато го питат какво щял да прави сега, ако не е срещнал членовете на групата QUEEN, той казва, че ще бъде учен-астроном. Но го е чакала друга съдба. Може да се каже, че той е основател на група QUEEN, макар името да е измислил Фреди. Викали са го и в други групи, но той никога не изменил на своята "Кралица". Преди QUEEN е свирил в групите 1984 и Smile, в която участвал още един член на бъдещия QUEEN - Роджър Тейлър. Браян Мей е автор на хитове като "Keep Yourself Alive", "Tie Your Mother Down", "We Will Rock You", "Save Me", "Who Wants To Live Forever". Идея за написване на песните "I Can't live With You", "I Want It All" и "The Show Must Go On" също му дошла в главата.

Независимо от потока енергия, излизаща от него на сцената, в живота той е сериозен, малко сантиментален и раним човек. Той не винаги се е разбирал с екстравагантния солист и красивия барабанист на групата. Няколко пъти от тези конфликти съществуването на групата било под въпрос. Но уважението един към друг и любовта към музиката са ги задържали заедно.

Когато след трагичната смърт на Фреди в 1991 г. QUEEN се разпада, Браян започва солова кариера. Вярно, че още 1983 година той записва албум с други знаменити музиканти - "Star Fleet Project". Другите му работи - албумите "Back To The Light" (1992). "Live At The Brixton Academy" (1994) и последния за дадения момент албум - "Another World" (1998). Този албум съдържа в себе си много материали - от достатъчно тъжния "Cyborg" до лирическите балади "Why Do't We Try Again" и "Another World". Скоро след пускането на албума Браян се отправил на турне, през което време е бил в Русия.

"Ние искахме да дойдем в Русия през 80-те години, когато QUEEN още существуваше, но не ни пускаха. Там вече бяха ходили Елтън Джон и Клиф Ричард, ние за тях бяхме твърде дива група."

И ето през Ноември 1998 г. Браян със своята група идват в Москва и Петербург. Съпровождат ги и други знаменити музиканти: Ерик Сингър (Kiss), Джеймс Моузес (Duran Duran), Нил Мютей (Deep Purple, Black Sabbath, Whitesnake). Подгряваща група бил фолк-колектива "Бял Ден", поразили всички с изпълнението на "Бохемска Рапсодия" хармоника. След песен от новия албум Браян изпълнява знаменити произведения на QUEEN. След концерта в интервю той казал, че бил поразен от топлия прием на руските фенове на QUEEN. Записал е саундтрак към филма "Пинокио". Не му е чужда и класиката и той написва музика към спектакъла "Макбет" по Шекспир. Макар китарата да е любимия му инструмент, Браян, както и всички останали членове от групата QUEEN умее да свири на пиано и клавишни инструменти. Веднъж казал: "Аз обичам да свиря на китара. А иначе започвам да правя нещо друго, но после си казвам - Боже, аз не мога без китара, и отново се връщам към нея. Това е моят любим инструмент."
*[http://www.guitar-legends.com/gp/may/index.html Брайън Мей на guitar-legends.com]
*[http://www.guitar-legends.com/gp/may/index.html Брайън Мей на guitar-legends.com]


Ред 40: Ред 16:
[[Категория:Рок музиканти]]
[[Категория:Рок музиканти]]


{{музикант-мъниче}}


бРАЙЪН МЕЙ Е КИТАРИСТ НА КУИЙН ОТ 70 ДО СЕГА.


[[bs:Brian May]]
[[bs:Brian May]]

Версия от 18:13, 23 юли 2007

Брайън Мей
Brian Harold May
британски китарист

Роден

Религияагностицизъм[1]
Учил вИмперски колеж Лондон
Лондонски университет
Активен периодот 1965 г.
НаградиОрден на Британската империя
Семейство

Уебсайтwww.brianmay.com
Брайън Мей в Общомедия

Брайън Харолд Мей (на английски Brian Harold May) е британски музикант, роден на 19 юли 1947 г. в Хемптън. Член е на рок-групата Queen като неин китарист. Композира много от хитовете на групата като например We Will Rock You, Hammer to Fall, Who Wants to Live Forever и I Want it All. След смъртта на Фреди Мъркюри Мей продължава своята музикална кариера.

Външни препратки

Шаблон:Музикант-мъниче