Дух (философия): Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
Ivo1973 (беседа | приноси)
мРедакция без резюме
Ivo1973 (беседа | приноси)
м Почна се
Ред 1: Ред 1:
{{ редактирам }}
{{ редактирам }}


'''Дух''' е основно понятие във [[философия]]та, засягащо всички нейни аспекти, особено [[онтология]]та и [[гносеология]]та. В различните философски системи в понятието се влага различен, често диаметрално противоположен смисъл. Най-общо - онтологично духът е нематериалната [[субстанция]], която лежи в основата (респективно не лежи) на всичко съществуващо. Що се отнася до гносеологията, духът като понятие, наред с [[разум]]а и [[интелект]]а, при цаялото разнообразие от тълкувания, е фундаментален [[термин]] за всяка философска система.
'''Дух''' е основно понятие във философията, засягащо всички нейни аспекти, особено [[онтология|та]] и [[гносеология|та]].


== Антична философия ==
== Антична философия ==

Версия от 17:28, 30 юли 2007

Дух е основно понятие във философията, засягащо всички нейни аспекти, особено онтологията и гносеологията. В различните философски системи в понятието се влага различен, често диаметрално противоположен смисъл. Най-общо - онтологично духът е нематериалната субстанция, която лежи в основата (респективно не лежи) на всичко съществуващо. Що се отнася до гносеологията, духът като понятие, наред с разума и интелекта, при цаялото разнообразие от тълкувания, е фундаментален термин за всяка философска система.

Антична философия

Еквиваленти в други древни философски системи

Средновековна философия

Немска класическа философия

Кант

Шелинг

Хегел

Марксизъм

Позитивизъм

Философията на 20 век

Други