Разлика между версии на „Униформизъм“

Направо към навигацията Направо към търсенето
продължаване на превода от френски
(добавяне езици и категории)
(продължаване на превода от френски)
'''Униформитаризъм''' е един от принципите в съвременната [[геология]]. Формулиран е от [[Джеймс Хутън]] и разширен от [[Джон Плейфеър]] и [[Чарлз Лайъл]]. Според него, процесите, които са се осъществявали в миналото, продължават да се осъществяват и в наши дни. Този принцип е обратен на принципа на [[катастрофизъм|катастрофизма]], според който отличителните черти на земната повърхност са се появили внезапно в миналото вследствие на процеси, коренно различни от настоящите.
 
Привържениците на двата теоретични принципа водят ожесточен спор през 18-ти и 19-ти век. Проблемът се корени в това, че униформитаризмът е несъвместим с някои религиозни вярвания, и по-специално с някои събития по начина, по който са описани в [[Библия]]та.
 
Междвременно, униформитаризмът е претърпял промени през своето развитие. Преди 20-ти век и възприемането теориятата за [[тектоника на плочите|тектониката на плочите]] геолозите смятат, че повърхността на Земята е такава, каквато е била при създаването й, обяснявайки възникването на планините с нагъването на скалите при изстиването им.
 
В последните десетилетия на 20-ти век дефиницията на униформитаризма търпи промени, за да се отчете влиянието на някои катастрофични явления от земното минало, като например влиянието на сблъсъка с [[метеорит]]и или периоди на интензивна вулканична дейност. Днес принципът се формулира приблизително така: ''"геоложките сили са в по-голямата част от времето бавнодействащи и остават непроменени с течение на времето"''.
 
[[Категория: Геология]]
[[Категория: Палеонтология]]
 
{{превод от2|fr|Uniformitarisme}}
 
[[ca:Actualisme]]

Навигация