Униформизъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Униформизъм е един от принципите в съвременната геология. Формулиран е от Джеймс Хътън и разширен от Джон Плейфеър и Чарлз Лайъл. Според него, процесите, които са се осъществявали в миналото, продължават да се осъществяват и в наши дни.[1] Този принцип е обратен на принципа на катастрофизма, според който отличителните черти на земната повърхност са се появили внезапно в миналото вследствие на процеси, коренно различни от настоящите.

Привържениците на двата теоретични принципа водят ожесточен спор през 18-и и 19 век. Проблемът се корени в това, че униформизмът е несъвместим с някои религиозни вярвания, и по-специално с някои събития по начина, по който са описани в Библията.

Междувременно, униформизмът е претърпял промени през своето развитие. Преди 20 век и възприемането теорията за тектониката на плочите геолозите смятат, че повърхността на Земята е такава, каквато е била при създаването ѝ, обяснявайки възникването на планините с нагъването на скалите при изстиването им.

В последните десетилетия на 20 век дефиницията на униформизма търпи промени, за да се отчете влиянието на някои катастрофични явления от земното минало, като например влиянието на сблъсъка с метеорити или периоди на интензивна вулканична дейност. Днес принципът се формулира приблизително така: „геоложките сили са в по-голямата част от времето бавнодействащи и остават непроменени с течение на времето“.

Униформизма в палеогеографията[редактиране | редактиране на кода]

Принципът на униформизма е един от основните при реконструкцията на организмите и на околната среда в палеонтологията. В основата му лежи хипотезата, че взаимоотношенията, които се наблюдават в днешно време, са валидни също така и за изследвания периода. Което си остава една вероятна, но недоказана хипотеза. Например, едно приложение на този принцип е да се сметне, че един динозавър със заострени зъби е бил хищник, а не тревопасен. По-малко банален пример е фактът, че коралите не могат да живеят на по-голяма дълбочина от 10 – 20 m, поради липса на достатъчно светлина. Следователно, вкаменелите корали дават възможност да се реконструира нивото на моретата и океаните в съответната епоха (изостазия).

Този принцип е следователно инструмент, който дава възможност да се формулират хипотези за минали епохи, от които са останали само следи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Thomson, 1st Baron Kelvin, William. The „Doctrine of Uniformity“ in Geology Briefly Refuted. // Proceedings of the Royal Society of Edinburgh. 1866. с. 512 – 13.
CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Uniformitarisme в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​