Генотип: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
121 байтове добавени ,  преди 14 години
редакция без резюме
м (Робот Добавяне: uk:Генотип)
Редакция без резюме
'''Генотип''' това е конкретната генетична идентичност на даден организъм, която е невидима навън. т.е. това е конкретната конституция на неговото ДНК. Според това доколко детайлно описваме ДНК на даден организъм се изменя и нашето описание на генотипа.
'''Генотип''' е съвкупност от всички [[ген]]и в организма.
Най-повърхностно описваме генотипа когато просто описваме алелите (вариантите) на такива големи единици като гените.
В другата крайност най-детайлната форма на генотипизиране би била прочитането на всеки нуклеотид от двете влакна на геномната ДНК.
Генотипът може да бъде изразен и по междинен начин - чрез генетични маркери. Пример за такива са микросателитите (STRs) и единичните нуклеотидни полиморфизми (SNPs).
 
Всички индивиди от един тип имат еднакъв брой хромозоми (23 двойки при човека : 2N=46) които се предават чрез половите клетки и са възможни под едно или повече копия (плоидия). Всяка от хромозомите е съставена от гени (от около 30 до 35000 при човека) които пък самите се състоят от алели(алели са различните проявления(вариянти) на един ген.Алелите на гените могат да бъдат два, но има случаи когато един ген има повече от два, тогава говорим за '''множествен алелизъм.'''
 
Генотип наричаме съвкупността от алели на един индивид носени в ДНК-то на една от неговите живи клетки.
Алелите могат да бъдат варианти на гени, маркери или нуклеотиди.
 
Взаимодействието на генотипа на даден индивид с външните фактори определя неговия фенотип който може да бъде променен чрез мутация.
 
<!-- Portail de la biologie cellulaire et moléculaire – Accédez aux articles de Wikipédia concernant la biologie cellulaire et moléculaire.
 
Récupérée de « http://fr.wikipedia.org/wiki/G%C3%A9notype »
Catégories : Wikipédia:ébauche biologie • Génétique
-->
 
{{Генетика-мъниче}}
32

редакции

Навигация