Разлика между версии на „Конституционен съд“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
'''Конституционният съд''' е държавен орган, който се изказва по съответствието на [[закон]]ите спрямо [[конституция]]та на страната. В някои страни тази функция се изпълнява от [[Върховен съд|върховния съд]] на държавата. Първият самостоятелен конституционен съд в [[Европа]] е създаден с [[Австрия|австрийската]] конституция от [[1920]] г. [[Конституционен съд на България|Конституционният съд на Република България]] е създаден с конституцията от [[1991]] г.
Конституционният съд се състои от 12 членове. Една трета, от които се назначават от президента на републиката, една трета се избират от Народното събрание и една трета - от общо събрание на съдиите от Висшият касационен съд (ВКС) и Висшият административен съд(ВАС). Мандатът на съдиите от КС е девет години - не могат да бъдат избирани повторно. Съставът на КС се обновява след тригодишен интервал от време, от съответна квота. Конституционните съдии трябва да отговарят на определени критерии - висше юридическо образование, петгодишенпетнадесетгодишен юридически стаж, висока нравственост и професионални качества. Членовете на Конституционния съд нямат право да упражняват друга професия или дейност, за която получават заплащане. Имат имунитет на народни представители.
Компетентност на Конституционния съд: дава задължителни тълкувания на Конституцията; произнася се по искания за обявяване на противоконституционност на законите и подзаконовите нормативни актове на Народното събрание, Министерски съвет и президента; решава спорове за компетентност между Народното събрание, президента и Министерски съвет, както и между органите на местно самоуправление и централните органи; произнася се по съответствието на международните договори, по които България е страна , с Конституцията; произнася се по конституционността на партии и сдружения, по законността на избора на президент, народен представител; произнася се по обвинения повдигнати от Народното събрание срещу президента.
КС може да бъде сезиран от една пета от народните представители, от президента, Министерския съвет, ВАС, ВКС и главния прокурор.
Анонимен потребител

Навигация