Йоси Бенаюн: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Добавяне: cy:Yossi Benayoun
м Робот Промяна: zh:约西·贝纳永
Ред 45: Ред 45:
[[sv:Yossi Benayoun]]
[[sv:Yossi Benayoun]]
[[tr:Yossi Benayoun]]
[[tr:Yossi Benayoun]]
[[zh:西·班拿約]]
[[zh:西·贝纳永]]

Версия от 20:49, 25 декември 2008

Юси Бенаюн
יוסי בניון
израелски футболист
3 октомври 2015 г.
Роден

Религияюдаизъм
Активен периодот 1997 г.
Юси Бенаюн в Общомедия

Юси Бенаюн (Yossi Benayoun) е израелски футболен национал и играч на Ливърпул. Играе предимно като атакуващ полузащитник. Роден е на 5 май 1980 г. в Димона , Израел.

Кариера

Бенаюн започва да тренира футбол на 9 години в Апоел Бершеева.Когато става на 15 е забелязан от скаутите на Аякс и заедно със семейството си се преместват в Амстердам.Едва за 8 месеца в Холандия Бенаюн става голмайстор в младежката формация на холандския гранд. Аякс предлага 4 годишен договор на таланта , но семейството му не се чувства добре в тази старна и се връща в Израел.

На 17 години Бенаюн вече дебютира з апървия отбор на Апоел Беершева , но не помага на своя тим да се спаси от отпадане. В последния кръг Бенаюн вкарва гол в 90-тата минута срещу Макаби Хайфа , но той не стига на тима му да оцелее , понеже в същото време пристига лошата новина , че техния конкурент е спечелил мача си.За едната година , която играе в Апоел Юси Бенаюн има 25 мача и 15 гола. След края на сезона Бенаюн преминава в Макаби Хайфа , където играе 3 сезона и отбелязва 55 гола и има два хеттрика.През 1998 г. достига с тима си до четвърфиналите за КНК. През тази еврокампания израелеца вкарва срещу ПСЖ и Рийд.През сезон 2000/2001 тимът от Хайфа печели първа титла от 7 години насам , а Бенаюн е избран за най-добър играч в първенството.През следващия сезон тимът му също печели тилата.

През 2003 г. преминава в испанския Сантандер , където минава за една от големите звезди на тима , а през 2004/2005 е голмайстор на отбора. За Сантандер Бенаюн изиграва 101 мача , в които вкарва 21 гола.След страхотните си изяви в Испания , Бенаюн е обект на интерес от страна на Цска Москва , ФК Москва ,Арсенал , Ливърпул и Болтън , но в крайна сметка борбата за подписа му печели Уест Хям , които плащат за него 2.5 милиона паунда.Официалният си дебют за отбора прави на 13 август 2003 г. при победата над Блекбърн с 3:1 , в която израелеца подава за две от попаденията.Негов гол спира Тотнъм за класиране в Шампионската лига в последния кръг от сезон 2005/2006. Същата година играе с Уест Хям финал за Купата на Англия , където обаче "чуковете" губят след дузпи от Ливърпул.През май 2007 г. израелеца подписва нов договор с Уест Хям , но само два месеца по-късно преминава в Ливърпул за сумата от 4.5 милиона паунда.С тима от мърсисайд Бенаюн подписва за 4 години.

Национален отбор

Бенаюн е част от юношеския национален отбор на Израел на Европейското първенство за юноши до 16 г. през 1996 г.Две години по-късно през ноември прави и официалния си дебют за мъжката гарнитура на страната си.В квалификациите за Мондиал 2006 Бенаюн играе ключова роля в отбора си като отбелязва 3 гола ( 1 срещу Кипър и 2 срещу Швейцария)