Разлика между версии на „Атомна физика“

Направо към навигацията Направо към търсенето
+шаблон
м (Робот Добавяне: frr:Atoomfüsiik)
(+шаблон)
'''Атомна физика''' е основен раздел на [[физика]]та, който се занимава с [[атом]]a като изолирана система. От главен интерес са свойствата на електроните и най-вече процесите нав последния [[електронен слой]]. В ежедневието атомна и ядрена физика се използват като синоними, но ядрената физика се занимава с процесите в самото [[атомно ядро]]. Някои от подразделите на атомната физика са [[теория на атома]], [[атомна спектроскопия]], [[рентгенова спектроскопия]], [[радиоспектроскопия]] и други.
 
== Предмет на изучаване ==
Свойствата на отделните атоми са най-силно изразени в [[плазма]]та или в [[газ]]овете, особено в контекста на ултрастудените атомни газове и лазерното охлаждане. Обект на изучаване могат да бъдат също така и отделни [[йон]]и, манипулирани чрез [[електромагнитно поле|елетромагнитни полета]] и лазерна светлина.
 
== Развития и приложение ==
Атгомната физика намира приложение в [[метрология|метрологията]]та и точните измервания. Пример за това са [[атомен часовник|атомните часовници]], които се използват за световен стандарт за отчитане на [[време]]. Практика са също така измервания на фундаменталните физични константи в търсене на потвърждение на физични теории. Възможностите за контрол над атомите ги правят също така прекрасен инструмент за квантови симулации.
 
== Външни препратки ==
* [http://www.phy.ornl.gov ORNL Physics Division]
 
{{раздели на физиката}}
{{физика-мъниче}}
 
{{Портал Физика}}
 
{{раздели на физиката}}
[[Категория:Атомна физика| ]]
 

Навигация