DVB-T: Разлика между версии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изтрито е съдържание Добавено е съдържание
м Робот Промяна: tr:DVB-T (Karasal Yayın)
Редакция без резюме
Ред 1: Ред 1:
'''DVB-T''' ({{lang-en|'''D'''igital '''V'''ideo '''B'''roadcasting-'''T'''errestrial - Цифрово видео излъчване — наземно}}) е стандарт, дефиниран от европейския консорциум [[DVB]]. Обхваща изискванията за цифрово наземно излъчване на телевизионни и радио програми. Първата версия на стандарта е публикувана през 1997 г., а първото излъчване по стандарта е във [[Великобритания]] през 1998 г.
'''DVB-T''' ({{lang-en|'''D'''igital '''V'''ideo '''B'''roadcasting-'''T'''errestrial - Цифрово видео излъчване — наземно}}) е стандарт, дефиниран от европейския консорциум [[DVB]]. Обхваща изискванията за цифрово наземно излъчване на телевизионни и радио програми. Първата версия на стандарта е публикувана през 1997 г., а първото излъчване по стандарта е във [[Великобритания]] през 1998 г.
Какво е цифрова ефирна телевизия (DVB-T) и моят телевизор поддържа ли цифров сигнал;
Съкращението DVB-T по своята същност представлява - Наземно Дигитално видео предаване. То е способ чрез, който се пренасят видео сигнали с много добро (цифрово) качество. Общо взето съкращението DVB-T означава цифрова ефирна телевизия. Тя е наземна, безплатна и абсолютно достъпна за всички, без да има нужда от специални антени - чинии, конвертори, месечни такси, договори и тем подобни. За да имате достъп до DVB-T т.е. до цифрова ефирна телевизия вие се нуждаете от две неща - подходящ тунер вграден в телевизора DVB-T MPEG4 или от цифров ефирен приемник (DVB-T tuner, SET TOP BOX, СЕТ ТОП БОКС). Чрез тях вие можете да приемате цифров ефирен сигнал (DVB-T) без абонаметни такси и договори. Технологията на самото излъчване позволява да се премахнат всички дефекти на картината, които се проявяват при обикновенната аналогова телевизия. Това са т.нар. снежинки, двойни образи, смущения от електроуреди и т.н. Качеството на цифровата ефирна телевизия е на същото ниво както това на кабелните и сателитните оператори, които предлагат цифров пакет.
Как може да разберете дали телевизора ви поддържа DVB-T или по точно цифрова ефирна телевизия?
На първо място може да погледнете спецификите му в интернет, книжките, които са ви дадени при покупката му. Общо взето повечето стари телевизори от типа кинескоп нямат дигитален тунер - DVB-T MPEG4. За да имате достъп до нея вие ще трябва да закупите така наречения СЕТ ТОП БОКС. Цифровия ефирен приемник се свързва с телевизора посредством различни кабели, които са определени взависимост от входовете на телевизора - Скарт, РЦА - най просто това са буксите отзад на капака на телевизора. По новите телевизори от типа LCD, PLAZMA разполагат с цифрови тунери DVB-T, но повечето на българския пазар поддържат само формата MPEG2, който няма да бъде поддържан в България. Естествено една част от новите телевизори тип плазма и лсд са с подходящ тунер DVB-T MPEG4. Ако нямате подходящ вграден цифров тунер с формат MPEG4 може да закупите Кам модул или Сет топ бокс, с който да имате достъп до новия формат MPEG4. За тези съвременни телевизори са подходящи цифрови ефирни приемници с висока резолюция и с HDMI port. Така качеството на картината се запазва напълно.


{{Видео формати}}
{{Видео формати}}

Версия от 19:33, 29 декември 2012

DVB-T (Шаблон:Lang-en) е стандарт, дефиниран от европейския консорциум DVB. Обхваща изискванията за цифрово наземно излъчване на телевизионни и радио програми. Първата версия на стандарта е публикувана през 1997 г., а първото излъчване по стандарта е във Великобритания през 1998 г.

  Какво е цифрова ефирна телевизия (DVB-T) и моят телевизор поддържа ли цифров сигнал;

Съкращението DVB-T по своята същност представлява - Наземно Дигитално видео предаване. То е способ чрез, който се пренасят видео сигнали с много добро (цифрово) качество. Общо взето съкращението DVB-T означава цифрова ефирна телевизия. Тя е наземна, безплатна и абсолютно достъпна за всички, без да има нужда от специални антени - чинии, конвертори, месечни такси, договори и тем подобни. За да имате достъп до DVB-T т.е. до цифрова ефирна телевизия вие се нуждаете от две неща - подходящ тунер вграден в телевизора DVB-T MPEG4 или от цифров ефирен приемник (DVB-T tuner, SET TOP BOX, СЕТ ТОП БОКС). Чрез тях вие можете да приемате цифров ефирен сигнал (DVB-T) без абонаметни такси и договори. Технологията на самото излъчване позволява да се премахнат всички дефекти на картината, които се проявяват при обикновенната аналогова телевизия. Това са т.нар. снежинки, двойни образи, смущения от електроуреди и т.н. Качеството на цифровата ефирна телевизия е на същото ниво както това на кабелните и сателитните оператори, които предлагат цифров пакет. Как може да разберете дали телевизора ви поддържа DVB-T или по точно цифрова ефирна телевизия? На първо място може да погледнете спецификите му в интернет, книжките, които са ви дадени при покупката му. Общо взето повечето стари телевизори от типа кинескоп нямат дигитален тунер - DVB-T MPEG4. За да имате достъп до нея вие ще трябва да закупите така наречения СЕТ ТОП БОКС. Цифровия ефирен приемник се свързва с телевизора посредством различни кабели, които са определени взависимост от входовете на телевизора - Скарт, РЦА - най просто това са буксите отзад на капака на телевизора. По новите телевизори от типа LCD, PLAZMA разполагат с цифрови тунери DVB-T, но повечето на българския пазар поддържат само формата MPEG2, който няма да бъде поддържан в България. Естествено една част от новите телевизори тип плазма и лсд са с подходящ тунер DVB-T MPEG4. Ако нямате подходящ вграден цифров тунер с формат MPEG4 може да закупите Кам модул или Сет топ бокс, с който да имате достъп до новия формат MPEG4. За тези съвременни телевизори са подходящи цифрови ефирни приемници с висока резолюция и с HDMI port. Така качеството на картината се запазва напълно.

Шаблон:Телевизия-мъниче