Направо към съдържанието

Телевизия със стандартна разделителна способност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от SDTV)

Телевизията със стандартна разделителна способност (на английски: Standard-definition television, съкратено SDTV или SD) е телевизионна система, която използва разделителна способност, която не се счита за висока. SDTV и HDTV са двете категории дисплейни формати за цифрова телевизия. „Стандартна“ се отнася до факта, че от средата до края на 20 век е бил преобладаващия телевизионен формат.

Двата най-често срещани SDTV сигнала са 576i, с 576 преплетени линии на разделителна способност, получени от европейските разработени PAL и SECAM системи и 480i, базирани на американската система NTSC. Общата честота на опресняване на SDTV е 25,29,97 и 30 кадъра в секунда. И двете системи използват съотношение на страните 4:3.

Стандартите, които поддържат цифрово SDTV излъчване, включват DVB, ATSC и ISDB. Последните две първоначално са разработени за HDTV, но се използват и за способността им да доставят множество SD видео и аудио потоци чрез мултиплексиране. В Северна Америка цифровият SDTV се излъчва в същото съотношение 4:3 като NTSC сигналите, като широкоекранното съдържание е изрязано в центъра. Въпреки това, в други части на света, които са използвали цветните системи PAL или SECAM, цифровата телевизия със стандартна разделителна способност обикновено се показва със съотношение на страните 16:9, като преходът се осъществява между средата на 90-те и средата на 2000-те в зависимост от региона, По-старите програми с пропорция 4:3 се излъчват с флаг, който превключва дисплея на 4:3.

Цифровата SDTV елиминира призрачните и шумни изображения, свързани с аналогови системи. Ако обаче приемът има смущения или е лош, когато корекцията на грешки не може да компенсира, ще срещнете различни други артефакти като замразяване на изображение, заекване или отпадане от липсващи вътрешни рамки или блокиране от липсващи макроблокове.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Standard-definition television в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​