Кадеш (богиня): Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
'''Каде́ш''' ('''Ку́дшу''', '''Кетеш''', '''Кодеш''', '''Кадашу''', '''Кедешет''') е [[Древна Сирия|древносирийска]] [[бог]]иня на плодородието и сексуалната наслада (с етим. "свещен/а" от [[:en:Q-D-Š|семитския корен]]), като била в една женско-божествена триада с [[Анат]] и [[Астарта]].<ref>[http://www.thaliatook.com/OGOD/qadshu.html Qadshu, the Holy One, Goddess of Sexuality-Canaanite goddess Egyptian Goddess Qedeshet Qadesh Kedesh Fertility Goddess Mother Goddess thalia took Phoenician Goddesses, the Obs...]</ref>
 
Обикновено е изобразявана яхнала [[лъв]] с лице към зрителя и държаща [[лотос]] в едната ръка и змии в другата. В угаритско-финикийския пантеон, както и в ханаанския, т.е. изцяло в [[западносемитска митология|западносемитската митолоиямитология]], Кадеш е епитет на [[Ашера]] - Великата [[богиня-майка]] на [[ханаанци]]те.
 
Религиозният култ към Кадеш прониква и в [[Древен Египет]], където получава голямо разпространение. Сирийската богиня била отъждествявана с [[Хатор]] и влязла в божествена триада с [[Мин (бог)|Мин]] и [[Решпу]].
Анонимен потребител

Навигация