Хуанди: Разлика между версии

Направо към навигацията Направо към търсенето
2823 байтове добавени ,  преди 8 години
редакция без резюме
Редакция без резюме
Редакция без резюме
Според китайският [[историк]] [[Съма Циен]] и повечето последстващи исторически работи, Жълтият император е по-скоро историческа, отколкото митична фигура като [[Фуси]], [[Ню-уа]] и [[император Ян]]. Неговите [[Исторически записки]] или [[Шиджи]] започват с Хуанди и пропускат другите.
 
Първоначално той, след трудна борба, успял да подчини вождовете на отделните племена и създал държава далеко на запад от басейна на река Хуанхъ с център в планината Кунлун (Кун-Лун "Планини на Луната" е планинска система южно от Таримския басейн, между Памир и Китайско-тибетските планини). След като обединява племената, Хуан-ди се спуска на изток към река Хуанхъ и завладява нови територи (днешните провинции Хэнань, Шаньси, Шэньси и Хубэй), измества местното (монголоидно) население на юг и изток, като за целта води трудна война с Ян ди в битката на Бангуан, която се третира като историческа от Съма Циен.
 
След поражението на господаря на Юга - Ян ди от армията на Хуан-ди и бягството му на юг Чи Ю, родственик на Янь ди и единствен негов наследник, сам оглавил борбата с Хуан-ди.
 
Хуан-ди използвал някои похвати, за да всее ухас в противниковата войска. Той заповядал да изготвят тръби и свирки от кравишки рога, и да тръбят с тях, като подражават рева на летящи дракони, което вкарало в ужас суеверната армията на противника. Направил огромен барабан който разнасял грохот по –силен от гръмотевичен. От грохота на барабана войската на Чи Ю започнала да се разбягва. Хуан-ди взел Чи Ю в плен, оковал го в клада и наредил да го екзекутират в Чжолу с отрязване на главата.
 
Хуан-ди побеждава и установява траен мир в средното и долното течение на р. Хуанхъ (Съвремените провинции: Шенси, Шанси, Хъбей, Хенан, Шандонг, Анхуей и северната част на Янгсу). Народът се е занимавал със земеделие, строял е градове и напоителни канали. Развивали са се занаятите.
През по-голямата част от китайската история Жълтият император и другите древни мъдреци са били смятани за реални исторически фигури. Това започва да се поставя под съмнение през 20-те години на 20 век от историци като [[Гу Дзиеган]]. Гу и последователите му твърдят, че тези древни мъдреци са били първоначално богове, които по-късно започват да се представят като човеци от интелектуалци рационалисти от периода на [[Воюващите Царства]] [[Жангуо]]. Отбелязва се, че едва в късния етап на този период, Жълтият емператор започва да се описва като първия владетел на [[Китай]]. Историкът [[Ян Куан]] твърди, че Хуанди е трансформация на [[Шанди]], бога на пантеона Шан.
 
Анонимен потребител

Навигация