Разлика между версии на „Триене“

Направо към навигацията Направо към търсенето
+ commonscat
(+ commonscat)
'''Коефициентът на триене''' е число, характеризиращо степента на триене между дадена двойка материали. Например [[лед]]ът върху [[метал]] има много нисък коефициент на триене (те се плъзгат лесно един върху друг), а [[гума]]та върху [[асфалт]] има много висок коефициент на триене (те не се плъзгат лесно един спрямо друг). Стойностите на коефициента на триене обикновено са между 0 и 1. Колкото по-гладки са плъзгащите повърхности, толкова коефициентът на триене е по-малък. За намаляване на триенето между работни повърхности се използват различни видове [[смазка|смазки]] и [[машинно масло|масла]].
 
ТаблицаРазработени наса таблици за коефициенти на триене виж на<ref> http://www.roymech.co.uk/Useful_Tables/Tribology/co_of_frict.htm#coef</ref> за ползване при конструкторски или други разработки и изчисления.
 
В случая на сцепление '''Силатасилата на триене''' е пропорционална на силата, притискаща повърхностите една към друга, и на коефициента на триене:
 
В случая на сцепление '''Силата на триене''' е пропорционална на силата, притискаща повърхностите една към друга, и на коефициента на триене:
 
: <math>F_f = \mu_fF_p </math>
 
където '''F<sub>f</sub>''' е силата на триене, '''F<sub>p</sub>''' е силата, перпендикулярна на контактната повърхнина, а '''μ<sub>f</sub>''' е коефициентът на триене.
 
При [[плъзгане]] силата на триене зависи и от относителната скорост на двете повърхности, но при ниски скорости разликата е незначителна. Въпреки това, тя може да бъде усетена на практика. Рязкото тръгване при бутане/дърпане на предмет в покой, спиран от силата на триене се дължи на факта, че коефициентът на триене при плъзгане е по-малък от този при сцепление.
Съществува триене и при търкаляне ([[ротация]]), но то е с няколко [[порядък|порядъка]] по-малко отколкото в предните случаи, което обяснява ползата от откриването на колелото.
 
==Видове триене:==
 
[[Триене при покой]]
[[Триене при търкаляне]]
 
== Източници ==
<references />
 
{{Commonscat|Friction}}
 
[[Категория:Физични сили]]

Навигация