Разлика между версии на „Селахатин Демирташ“

Направо към навигацията Направо към търсенето
м
+категория
м
м (+категория)
'''Селахаттин Демирташ''' (тур. {{lang-tr|Selahattin Demirtaş; род. 10 април 1973, Палу, Елазъг, Турция}}) е Турскитурски политик (кюрд по народност). Председател на Партията на мира и демокрацията от 1 февруари 2010 година до 22 април 2014 година, съпредседател на лявата Демократическа партия на народите от 22 юни 2014 годаг. Депутат от Великото народно събрание на Турция избран от град [[Хакари]] през 2011 годинаг.
 
== Биография и дейност ==
Селахаттин Демирташ е роден на [[10 април]] [[1973]] г. в град [[Палу]], [[Елязъг (вилает)|вилает ЕлазъгЕлязъг]], [[Турция]], в семейство на зази . Завършил е Юридическия факултет на в Университета в Анкара . Работи като адвокат. .През 2006 г. той е избран за член на Съвета на директорите на клона в Диарбекир на Асоциацията за човешки права .
 
След парламентарните избори през 2007 г. е избран за член на Великото Народно събрание на Турция от Партията на демократичното общество . След забраната и тя се трансформира в Партия за мир и демокрация . През септември 2010 г. той е осъден на 10 месеца затвор за предполагаеми връзки с ПКК , но го освобождават с присъда 5 години условно.
Демирташ е роден на 10 април 1973 г. в град Палу вилает Елазъг в семейство на зази . Завършил е Юридическия факултет на в Университета в Анкара . Работи като адвокат .През 2006 г. той е избран за член на Съвета на директорите на клона в Диарбекир на Асоциацията за човешки права .
 
През 2011-12 наг. по време на кюрдските протести в Турция , става лидер на кампания за гражданско неподчинение , сравнявайки ги с АрбскатаАрабската пролет , по-специално на революцията в Египет. .След разстрела на поддръжници на партията на мира и демокрацията от страна на полицията през април 2011 г. , от името на кюрдите той се срещна с тогавашния турски президент [[Абдула Гюл]].
След парламентарните избори през 2007 г. е избран за член на Великото Народно събрание на Турция от Партията на демократичното общество .След забраната и тя се трансформира в Партия за мир и демокрация .През септември 2010 г. той е осъден на 10 месеца затвор за предполагаеми връзки с ПКК , но го освобождават с присъда 5 години условно.
 
 
През 2011-12 на по време на кюрдските протести в Турция , става лидер на кампания за гражданско неподчинение , сравнявайки ги с Арбската пролет , по-специално на революцията в Египет .След разстрела на поддръжници на партията на мира и демокрацията от страна на полицията през април 2011 г. , от името на кюрдите той се срещна с тогавашния турски президент Абдула Гюл
{{СОРТКАТ:Демирташ, Селахаттин}}
[[Категория:Турски политици]]

Навигация