Разлика между версии на „Изследвания върху хистерията“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
м (Робот Добавяне {{без източници}})
{{без източници}}
'''''Изследвания върху хистерията''''' ({{lang-de|'''Studien über Hysterie'''}}) е книга, публикувана през 1895 г. от [[Зигмунд Фройд]] и [[Йозеф Бройер]]. На български език част от студията влиза в сборната книга с произведения на Фройд "Тайната на живота", издадена от Евразия-Абагар през 1993 г. Съдържа редица случаи на изследване от Фройд и Бройер на [[хистерия|хистерици]]. Също така включва и най-известния случай с [[Анна О]] (истинско име: Берта Папенхайм), който представя техниката на [[психоанализа]]та като форма на лечение. По времето на своето издаване "Изследвания„Изследвания върху хистерията"хистерията“ не са добре приети от европейската медицинска общност. По-малко от година по-късно психоанализата е призната като легитимен инструмент на [[психиатрия]]та.
 
В книгата са представени две различни гледни точки: неврофизиологична и психологична причина за хистерията. Бройер описва причините за хистерията като подкрепя неврофизиологичните причини, а Фройд използва психологическа гледна точка.
 
Въпреки че Зигмунд Фройд се свързва с (и наистина е отговорен за) повечето от известността обграждаща психоанализата и нейното издигане до приеманото и в [[Европа]], както и в [[Сащ]], самия Фройд отдава заслуга за раждането на психоанализата и на Йозеф Бройер и неговата работа с Берта Папенхайм.
 
[[Категория:Психоанализа]]

Навигация