Разлика между версии на „Джон Харисън“

Направо към навигацията Направо към търсенето
редакция без резюме
 
== Проблемът на географската дължина ==
Определянето на текущото местоположение има фундаментално значение в навигирането. Векове наред моряците се мъчат да измислят прост и надежден метод за намирането координатите на кораба. И ако определянето на [[Географска координатна система|географската ширина]] се определяла срвнително лесно с много добра точност, то определянето на географската ширина ставало твърде неточно.
{{раздел-мъниче}}
За мореплавателите, използването на часовник бил много удобен и лесен метод за намиране на географската дължина. Идеята при него е да има на борда часовник който да ви показва колко е часа на нулевия меридиан (или в пристанището на домуване, а то има известен меридиан). Всеки ден се определя най-високата точка на Слънцето, т.е. това е 12 часа по обед за текущата точка в морето. Разликата между двете времена дава меридиана на който се намира плавателния съд.
Но има едно важно условие за да бъде изпълнено всичко това - на кораба трябва да има много точен часовник. Последното е особено важно при продължителни плавания в открито море, когато дълго време не се вижда суша. След 15 век имало все повече такива плавания в посока новоткритата Америка.
 
== Външни препратки ==
* [http://zamoreto.com/morski-hronometyr/ Великите изобретения на човечеството: моряшки хронометър]
26

редакции

Навигация