Шаблон:Начална страница Какво ново

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Версия от 15:06, 19 октомври 2022 на Iliev (беседа | приноси) (коригиране на мобилния изглед)
Спасимир Пилев
1989 – 2021

На 19 октомври 2022 година се навършва една година, откакто след продължително боледуване ни напусна нашият изключителен колега и незаменим приятел Спасимир Пилев – редактор, администратор и бюрократ в Уикипедия на български език.

Изминала е сякаш цяла вечност – дори светът днес изглежда толкова различен. И толкова повече усещаме липсата на Спасимир. Защото не просто загубихме един пословично трудолюбив, отговорен, добросъвестен и прилежен свой колега. Огромните приноси, които Спасимир имаше към свободното познание, действително е трудно да бъдат компенсирани. Но най-болезнено се чувства отсъствието на човека Спасимир.

Колко хора бихме могли да наречем „истински почтени“? Колко хора са едновременно истински способни и непресторено скромни? Колко хора притежават едновременно трезвост и острота на ума – и благородство на духа?

Човекът Спасимир беше един от тези съвсем немного хора. И неслучайно името му продължава да се чува в Уикипедия, когато си припомняме какви искаме и какви трябва да бъдем – като човеци! Това е най-големият паметник за Спасимир. Това е неговият последен и може би най-важен дар за нас.

Продължаваме да скърбим по теб, приятелю! Но и сме все така окрилени от твоя светъл пример!

Благодарим ти за всичко!

За Спасимир


По-рано в новините: Кралица Елизабет II почина • Русия нападна Украйна • Уикипедия в социалните мрежи