Шаблон:Начална страница Какво ново

от Уикипедия, свободната енциклопедия


Бойни действия и териториален контрол:      Украйна      Русия

На 24 февруари 2022 година, в рязка ескалация на започналата през 2014 година Руско-украинска война, Русия напада своя югозападен съсед Украйна. Това е най-мащабният военен конфликт в Европа след Втората световна война.

Въпреки очакванията Украйна да претърпи бързо поражение, въоръжените сили на страната оказват ефективна съпротива, спирайки руското настъпление след първоначалните му успехи в първите дни на кампанията. В началото на април руските войски се отказват от настъплението си към Киев и се изтеглят от северните части на Украйна, но военните действия продължават по другите направления на руското нападение. Руската тактика на масиран артилерийски обстрел на големи градове води до значителни разрушения и човешки жертви сред цивилното население, като особено тежка е обсадата на рускоезичния Мариупол, довела до хуманитарна катастрофа.

Нападението и продължаващата агресия срещу Украйна от страна на Русия са осъдени остро и категорично от Общото събрание на ООН, ОССЕ, ПАСЕ, страните на Европейския съюз, включително България, както и от Великобритания, САЩ, Канада, Япония, Южна Корея, Австралия, Турция и много други страни и организации. На Русия са наложени безпрецедентни икономически санкции, а значителен брой международни компании прекратяват работата си в страната или дори се изтеглят напълно от руския пазар.

Различни институции, сред които Международният наказателен съд, събират доказателства за извършените от руската страна военни престъпления, сред което масовите убийства в Буча.

Повече по темата


По-рано в новините: Уикипедия в социалните мрежи • Весела Коледа и Честита Нова Година! • Уикипедия се прощава със Спасимир Пилев