Направо към съдържанието

Сателитен интернет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Спътников Интернет)
Чиния за сателитен интернет.
Модем за сателитен интернет.

Сателитен интернет представя връзка, при която мрежови данни се предават чрез сателит в орбита посредством радиовълни най-често в микровълновия диапазон. Сигналът от сателитите е много слаб и изисква усилване от сателитна чиния за да използваме надеждна интернет връзка.

За разлика от наземните безжични интернет мрежи при сателитната връзка се изисква пряка видимост между сателита и приемника на Земята. Връзката не би била възможна на закрито или под Земята.

Има два вида достъп чрез сателит:

— еднопосочен: данните се подават от наземна станция, сателита ги приема, записва без да ги излъчва обратно. Обща схема на еднопосочен интернет Архив на оригинала от 2007-09-28 в Wayback Machine.
— двупосочен: Всички данни преминават през сателита, който след това ги предава обратно до наземната станция или абонат.
Скорост на сателитния интернет

Сателитният интернет обикновено не е много по-бърз от оптичния интернет, но има предимството, че е достъпен на места без изградена кабелна и мобилна мрежа. Характерно е по-голямото време за ping – около 500 милисекунди скоростта за download достига до 24 Mbits/s (Мега Бита в Секунда) за България скоростта е до 4 Мбита/сек (= 512 КB/sec).

скоростта на ъплоуд е по-висока при двупосочния вариант и зависи от uplink връзката при еднопосочния.