Стагнация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Икономическа стагнация или икономически застой, накратко стагнация, е продължителен период на слаб икономически ръст (традиционно измерван по отношение на ръста на БВП), често придружен от висока безработица. Под слаб се има предвид значително по-слаб от потенциалния ръст, изчисляван в макроикономиката. Според други дефиниции ръст под 2-3% на година е знак за стагнация.

Терминът има негативни конотации, но той не винаги е показател или резултат от грешки на икономическите политики, например стагнацията може да има за причина демографски показатели.

Теориите за икономическата стагнация възникват по време на Голямата депресия и са асоциирани с ранната Кейнсианска икономика и икономистът Алвин Хансен, професор в Харвард.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Economic stagnation“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.