Стена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Стена (архитектура))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Стена.

Каменна стена на селскостопанска сграда в Англия

Стената е плътна, най-често вертикална, конструкция, която отделя или защитава дадено пространство. Най-често стените разделят пространството в сградите на стаи или разграничават пространството на открито. Четирите основни вида стени са: стени на сгради, външни гранични стени, подпорни стени и язовирни стени.

Стените на сградите имат две основни функции – да разделят помещенията в сградата и да защитават вътрешността на сградата от атмосферните условия и от нежелано проникване. Въпреки че днес това е по-рядка практика, стените могат да изпълняват и конструктивни функции. Обичаен пример за това в съвременното строителство са вертикалните стоманобетонни диафрагми (шайби). В допълнение, в стените могат да преминават електрически, водопроводни и други инсталации. В някои случаи стените могат да бъдат и произведение на изкуството, например при изрисуване със стенописи.

Граничните стени включват плътни огради и градски стени. В миналото в различни райони на света камъните са извличани от почвата, за да се улесни нейната обработка, и са натрупвани, за да означат границите на имота. Преди въвеждането на артилерията много европейски градове имат защитни стени. Тъй като те вече не предлагат надеждна защита, а градовете са се разрастнали извън техните рамки, голяма част от тях днес са разрушени. Краен пример за гранични стени са Великата китайска стена и Адриановата стена.

Подпорните стени са специални стени, които могат да бъдат външни или част от сграда и служат за преграда за придвижването на почва. Нивото на терена от едната страна на подпорната стена е значително по-високо, отколкото от другата. Подобни на подпорните стени са дигите и шпунтовите стени, които имат за цел да запазят разликата в нивото на водата от двете им страни.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Wall“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.