Степан Месич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Стиепан Месич)
Направо към: навигация, търсене
Степан Месич
хърватски и югославски политик
Степан Месич 
Роден: 24 декември 1934 г.

Степан Месич (на хърватски: Stjepan Mesić [Стьепан Месич]), неправилно[1] изписван като Стиепан Месич, известен фамилиарно като Стипе Месич (Stipe Mesić), е хърватски центристки политик.

Той е президент на Хърватия от 18 февруари 2000 г. до 18 февруари 2010 г.

Месич е роден в гр. Ораховица, Славония на 24 декември 1934 г. Завършва Юридическия факултет на Загребския университет (1961). След задължителната военна служба става общински съдия в Ораховица. Премества се в Загреб (1964) и работи в фирмата „Универзал“. Избран е за кмет в Ораховица (1967), после и за депутат в парламента на Хърватия.

В началото на 1970-те год. взима участие в движението за равноправие на Хърватия в Югославия, познато като Хърватска пролет. Осъден е на 2 год. затвор, но след година е освободен.

Участва в основаването на дясно-центристката партия Хърватски демократичен съюз през 1989 г. Избран е за секретар, после за председател на изпълнителния комитет на партията.

През 1990 г. става министър-председател на СР Хърватия и член на Президиума (колективния държавен глава) на СФРЮ. Съгласно конституционната циклическа система за смяна на висшите ръководители става председател на Президиума на СФРЮ за годишен мандат, като на поста престоява само от 1 юли фактически до 3 октомври, с официално отзоваване до 5 декември 1991 г. На последното си заседание на Президиума на СФРЮ заявява:

„Благодаря за оказаното ми доверие да се боря за интересите на Хърватия в този участък, който ми бе поверен. Смятам, че си изпълних заданието – Югославия вече я няма“[2].

Става председател на Събора (парламента) на Хърватия (7 септември 1992 – 24 май 1994).

Излиза от ХДС и създава партията Хърватски независими демократи. След разкол в ХНД през 1997 г. напуска партията и става член (заедно с поддръжниците си) на либерално-центристката Хърватска народна партия - либерални демократи. Оглавява нейната столична организация.

Печели за 2 последователни мандата президентските избори – през 2000 и 2010 г.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Наредба № 6, член 7, алинея 2: „Пред "е" и "и", в краесловие и в средата... след съгласна мекостта на чуждите съгласни не се отразява при транскрипцията на български.“
  2. „Эхо планеты“ № 6, 2000 г.